Kalafior zapiekany z jajkiem i serem gruyere

Proste i nie wymagające zbyt wiele czasu na przygotowanie danie. Jest idealne w letnie, ciepłe dni.

Kalafior można podać na różne sposoby, najpopularniejszy to z masłem i bułką tartą.

Ten zapieczony z jajkami i serem gruyere wyszedł pyszny. Oczywiście, że jajka muszą być dobre, wiejskie bo wtedy mają smak prawdziwego jajka i lekko rozlewające się są wyśmienite z dodatkiem kalafiora i sera. Ja zjadłam z kwaśnym mlekiem i smakowało wybornie.

Myślę, że taki kalafior mógłby być podany jako dodatek do mięsa – to wersja dla mięsożerców.

 Kalafior zapiekany z jajkiem i serem gruyere

Składniki

Kalafior,

4 jajka,

Szczypta gałki muszkatołowej,

300 g sera gruyere,

Sól, pieprz,

Łyżka masła

Wykonanie

Kalafior myjemy, gotujemy krótko ( 3 minuty) i odcedzamy. Naczynie, w którym będziemy piec smarujemy masłem dość obficie. Kalafior dzielimy na mniejsze gałązki i układamy w naczyniu wysmarowanym masłem. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy również masło. Na to dajemy rozbite jajka, znowu solimy i całość posypujemy startym serem gruyere.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy całość około 20 minut. Jajka nie powinny być zbyt zapieczone, powinny lekko się rozlewać. Sprawdzamy to w ten sposób, że po około 15 minutach pieczenia widelcem rozchylamy ser i obserwujemy czy jajko jest już odpowiednio ścięte.

Podajemy zaraz po upieczeniu – ja lubię z kwaśnym mlekiem lub sałatką z pomidorów.

Kalafior zapiekany z jajkiem i serem gruyere Kalafior zapiekany z jajkiem i serem gruyere

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. Zofia
    3 września
    Odpowiedz

    Ciekawy przepis, dzisiaj wyprobuje

  2. Zofia
    3 września
    Odpowiedz

    Ciekawy przepis, dzisiaj zrobie go na obiad.

  3. Brenia
    3 września
    Odpowiedz

    🙂 proszę dać znać jak smakował ?

  4. Zofia
    4 września
    Odpowiedz

    Wyszedl pyszny ! Bardzo lubie od czasu do czasu zjesc cos bez miesa . Czekam na dalsze przepisy. Pozdrawiam.

  5. Brenia
    4 września
    Odpowiedz

    Dziękuję !! Cieszę się, że smakowało 🙂 Na blogu jest sporo przepisów bez mięsa – zapraszam. A dalsze z pewnością będą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.