Proste i nie wymagające zbyt wiele czasu na przygotowanie danie. Jest idealne w letnie, ciepłe dni.
Kalafior można podać na różne sposoby, najpopularniejszy to z masłem i bułką tartą.
Ten zapieczony z jajkami i serem gruyere wyszedł pyszny. Oczywiście, że jajka muszą być dobre, wiejskie bo wtedy mają smak prawdziwego jajka i lekko rozlewające się są wyśmienite z dodatkiem kalafiora i sera. Ja zjadłam z kwaśnym mlekiem i smakowało wybornie.
Myślę, że taki kalafior mógłby być podany jako dodatek do mięsa – to wersja dla mięsożerców.
Składniki
Kalafior,
4 jajka,
Szczypta gałki muszkatołowej,
300 g sera gruyere,
Sól, pieprz,
Łyżka masła
Wykonanie
Kalafior myjemy, gotujemy krótko ( 3 minuty) i odcedzamy. Naczynie, w którym będziemy piec smarujemy masłem dość obficie. Kalafior dzielimy na mniejsze gałązki i układamy w naczyniu wysmarowanym masłem. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy również masło. Na to dajemy rozbite jajka, znowu solimy i całość posypujemy startym serem gruyere.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy całość około 20 minut. Jajka nie powinny być zbyt zapieczone, powinny lekko się rozlewać. Sprawdzamy to w ten sposób, że po około 15 minutach pieczenia widelcem rozchylamy ser i obserwujemy czy jajko jest już odpowiednio ścięte.
Podajemy zaraz po upieczeniu – ja lubię z kwaśnym mlekiem lub sałatką z pomidorów.
Ciekawy przepis, dzisiaj wyprobuje
Ciekawy przepis, dzisiaj zrobie go na obiad.
🙂 proszę dać znać jak smakował ?
Wyszedl pyszny ! Bardzo lubie od czasu do czasu zjesc cos bez miesa . Czekam na dalsze przepisy. Pozdrawiam.
Dziękuję !! Cieszę się, że smakowało 🙂 Na blogu jest sporo przepisów bez mięsa – zapraszam. A dalsze z pewnością będą 🙂