Nie będę się długo zachwycać nad tymi ciasteczkami – są po prostu pyszne. Pachną jesiennie, smakują rewelacyjnie. Już samym wyglądem zachwycają. Z pewnością posmakują dorosłym i dzieciom. Idealne do przegryzania przy popołudniowej kawce.
Składniki:
40 dag mąki pszennej,
3 żółtka,
1/2 szklanka cukru pudru,
1/2 kostki margaryny,
szklanka puree z dyni,
łyżeczka przypraw korzennych,
1 cukier waniliowy,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Puree : dynię gotujemy około 20 minut i studzimy. Ugotowaną i wystudzoną dynię przekładamy do blendera i miksujemy na puree.
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, margarynę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, przyprawy, i puree z dyni. Wyrabiamy z tego ciasto, wałkujemy na średnią grubość i wykrawamy foremkami różne kształty. U mnie zrobiło się jesiennie bo ciasteczka były w kształcie liści.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok 15-20min.
Zapraszam także na film 🙂
boskie:D
Mmm jesiennie się zrobiło, piękne zdjęcia!
Piękne zdjęcia i wyborne ciasteczka; poproszę parę do popołudniowej kawy;
Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa tylko do końca października. nietylkopasta.pl
Bardzo fajny przepis:-)
🙂
dzięki
Mają cudny kolor. Muszą ciekawie smakować, z pewnością spróbuję 🙂
Kurcze, a u mnie jakaś tragedia, zrobiłam tak jak w przepisie i ciasto jest po prostu lejące, dodałam trochę mąki, ale jest jak było. Teraz się pieką, chociaż nie powiem był to wyczyn żeby zrobić z nich „ciastka”. Póki co zdeformowane, różnej grubości pseudookręgi :P. Czekam co będzie po upieczeniu. Szkoda tylko, że nie mogłam powycinań dla córy kształtów i użyć stempelka, ale to już nieważne, byleby się nadawały do spożycia 😛
Witaj, nie wiem co się stało bo moje wyszły takie jak na zdjęciach i filmiku. Może puree z dyni było zbyt wodniste. Moje było dość gęste ( widać to na filmie )
Ja też musiałem dodać sporo więcej mąki., coby wyszło coś na kształt ciasta a nie cieczy (pure nie było aż tak rzadkie). W sumie to wyglądają po upieczeniu ciasteczka podobnie, ale spodziewałem się znacznie lepszego smaku…
Ile mniej więcej ciasteczek wychodzi z tego przepisu? 🙂
Przyznam się, że nie liczyłam ale jakoś dużo !! ze 30 chyba …
Za drugim razem wyszły mi znacznie lepsze. Puree z poprzedniego wypieku zostało osłodzone i przerobione na marmoladę i takie też wykorzystałem. Potem jeszcze można nim ciasteczka smarować i palce lizać 🙂
O, to cieszę się, że ciasteczka wyszły dobre. W tym przepisie ważne jest purre z dyni – jak najbardziej gęste. Pozdrawiam !
witam, właśnie wyjęłam ciasteczka z piekarnika:) mam pytanie- czy to są typowe kruche ciastka, czy są lekko wilgotne w środku? to moje pierwsze ciastka z dynią i nie wiem, czy coś mi nie wyszło, czy tak ma być:)
Witam, właśnie wyjęłam ciasteczka z piekarnika:) mam pytanie- czy to są typowe kruche ciasteczka, czy są lekko wilgotne w środku? bo to moje pierwsze ciastka z dynią i nie wiem, czy coś zepsułam, czy są takie, jakie mają być:) pozdr
te ciasteczka, po wyjęciu z piekarnika są lekko wilgotne ale potem jak wystygną są kruche
Konkurencja dla zimowych pierniczków 🙂
http://www.koloromanka.com
🙂 można tak powiedzieć 😉