Jesień, czy tego chcemy czy nie wkroczyła do naszych domów oraz za okna 🙂 Ja, choć najbardziej lubię wiosnę, lato – kiedy wszystko rozkwita, dojrzewa, również jesień darzę pewnym sentymentem. Piękne, kolorowe drzewa, dary jesieni, ostatki pysznych polskich owoców i warzyw.. Tak, lubię to. 🙂
Ta tarta jest właśnie takim bogactwem jesieni, z cukinią, papryką, pachnąca tymiankiem. Jej kolory odzwierciedlają te za oknami, w lasach, na łąkach. Polecam ją wam gorąco 🙂
Składniki na ciasto ( duża forma na tartę):
2 żółtka,
Szczypta soli,
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
3 łyżki wody,
Farsz:
Cukinia – u mnie mała żółta,
Papryka czerwona,
1 papryczka chilli,
Ser feta – około 150 g,
Śmietana – 300 ml,
2 łyżki mąki ryżowej,
2 jajka,
Sól, pieprz,
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła,
1-2 małe pomidory
tymianek
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz. Myjemy cukinie i kroimy w paski. Podobnie robimy z papryką i papryczką chilli – kroimy w paski.
W misce mieszamy śmietanę z solą, pieprzem, tymiankiem – dodajemy jajka i widelcem ubijamy. Na koniec dodajemy pokruszony ser feta, wyciśnięty czosnek, mąkę ryżową, chilli i mieszamy.
Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem, następnie dajemy masę śmietanową. Na to układamy na przemian plastry cukinii i papryki – doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem . Ja dałam jeszcze plastry pomidora.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej na 200 stopni . Tartę pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut .
Ta tarta – dokładnie ta, na fotografii- była u mnie w domu, na małym przyjęciu z okazji powitania jesieni! Wszyscy zachwyceni, nawet Andrzej, dla którego potrawy bez mięsa dotąd nie istniały! Fajna! Będziemy powtarzać choć nie wiem, czy wyjdzie tak samo smakowicie. Dziekuje!
🙂 cieszę się, że smakowała ! Dziękuję i pozdrawiam 🙂