Jajka to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole. Można je faszerować na różne sposoby i z różnymi dodatkami, lub podać z majonezem o smaku trufli, wasabi, paprykowym itd.
Dzisiaj mam dla was propozycję na jajka z majonezem truflowym. Stałam się od ubiegłego roku wielbicielką trufli, sosów truflowych i tym razem dodałam do majonezu i na świątecznych jajkach z lekką sałatką smakuje wybornie.
Sałatkę to takich jajek zrobiłam z ogórka i rzodkiewki, które starłam na tarce na dużych oczkach. Jak ktoś ma więcej czasu to można pokroić ogórek i rzodkiewkę w kostkę, będzie chyba nawet lepsza.
Składniki
4-5 jajek,
2 łyżki majonezu,
Płaska łyżeczka sosu truflowego,
1 świeży ogórek,
Rzodkiewki, świeży koperek, szczypior
Sól, pieprz, oliwa
Wykonanie
Jajka delikatnie wkładamy do wody ( uważamy aby nie pękły) i gotujemy na twardo ( około 10 minut).
Ugotowane po odcedzeniu wrzątku, zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki, kroimy na pół.
Majonez mieszamy z sosem truflowym.
Przygotowujemy sałatkę. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i zostawiamy aż puści wodę, którą odcedzamy.
Rzodkiewkę myjemy i ścieramy też na grubych oczkach.
Mieszamy w misce ogórek, rzodkiewkę, pokrojony koperek i szczypior, dodajemy sól, pieprz i oliwę.
Przekładamy sałatkę na talerz, dodajemy jajka, na jajka dajemy majonez truflowy.
Można do tego podać kiełki lub inną zieleninę.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz