Jak dobrze, że są weekendy. Poranek jest dłuższy, nie śpieszymy się do roboty, można poleżeć w łóżku dłużej i co najważniejsze zrobić jakieś pyszne śniadanie.
Ja też lubię jesienne weekendy, trochę leniwe ale ponieważ w ciągu tygodnia trudno przed pracą biegać bo jest ciemno, w weekend mogę bez pośpiechu pozbierać się i pobiegać po lesie.
Już Wam pisałam, że bieganie to coś co bardzo lubię, co mnie bardzo pozytywnie nastraja a las jest najlepszym miejscem do biegania. O każdej porze roku jest inny, ma inne kolory, zapachy ale zawsze jest spokój, miły szum drzew i bieganie to sama przyjemność.
Jak wracam z takiego biegania to mam ochotę na pożywne i smaczne śniadanie. Jajka od kur wiejskich są bardzo dobre i na śniadanie rewelacyjne. Robię je w różnych wersjach.
To co dzisiaj proponuję to jajka w pomidorach z serem mozarella. Proste, pyszne danie na śniadanie, nie wymagające specjalnych umiejętności. Oczywiście najważniejsze są dobre, wiejskie jajka. Do tego zapieczony, ciągnący ser mozarella, domowy chleb i mamy pyszne śniadanie.
Składniki dla 2 osób
4 jajka,
4 pomidory,
2 łyżki oliwy,
Starty ser mozarella,
Sól, pieprz
szczypior
Wykonanie
Pomidory myjemy i kroimy w małe ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ćwiartki pomidorów i dusimy około 3 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Następnie wybijamy jajka, doprawiamy je solą pieprzem, posypujemy każde jajko łyżka sera mozarella, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 3 do 5 minut aż ser się roztopi i będzie miękki i ciągnący. Całość posypujemy szczypiorem i jemy z domowym chlebem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz