Hummus to doskonała pasta z cieciorki z pastą tahini, czosnkiem, sokiem z cytryny i innymi dodatkami.
U mnie dzisiaj hummus z pieczoną dynią i różnymi pysznymi dodatkami.
Z Hummusem można eksperymentować i robić go tradycyjnie bez żadnych dodatków ale można go zrobić w różnych smakach.
U mnie dzisiaj hummus z pieczoną dynią, z dodatkiem soku z limonki i różnymi pysznymi dodatkami.
Wielokrotnie się sprawdził na spotkaniach z przyjaciółmi, bo jest tak bogaty, że wystarczy chleb do maczania i jest pyszne danie.
Składniki
1 szklanka suchej ciecierzycy,
½ szklanki pasty tahini,
4 łyżki soku z limonki,
Około 1/3 szklanki bardzo zimnej przegotowanej wody,
1/2 niedużej, upieczonej dyni prowansalskiej lub hokkaido
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka sody,
Sól,
Kolendra, papryczka chilli, oliwa, pomidorki, maliny, oliwki, szczypior, papryka słodka w proszku
Wykonanie
Suchą ciecierzycę płuczemy a następnie zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc/dzień, na koniec odcedzamy. Po tym czasie dodajemy sodę do garnka, świeżą wodę ( sporą ilość) i gotujemy ciecierzycę aż będzie miękka. Odcedzamy i studzimy.
Dynię myjemy kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą, pieprzem, imbirem w proszku, szczyptą chilli w proszku, polewamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach 25-30 minut. Gotową studzimy i odkrawamy skórkę.
Przygotowujemy hummus.
Do blendera dajemy ugotowaną i wypłukaną ciecierzycę, upieczoną dynię, pastę tahini, sok z limonki, wyciśnięte ząbki czosnku i blendujemy aż nie będzie grudek ( około 3 minut). Następnie dodajemy po trochę bardzo zimnej wody i cały czas blendujemy, do czasu aż masa będzie mieć kremową, lekką konsystencję. Doprawiamy solą.
Podajemy z różnymi dodatkami, polewamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i papryką w proszku.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz