Filet z halibuta pieczony w towarzystwie porów pod aromatyczną pierzynką beszamelową . Beszamel jest w aromacie limonkowym co dodaje daniu wyjątkowego smaku.
To pyszne, aromatyczne danie na obiad lub ciepłą kolację. Pory są wcześniej balszowane co spowoduje, że będą miały łagodny smak . Doprawiłam je czosnkiem i tymiankiem a polane beszamelem limonkowym tworzą rewelacyjną kompozycję smakową.
Halibut ma delikatne, białe mięso więc idealnie smakuje z pieczonymi porami i np. brokułem.
Składniki:
Filety z halibuta – około 600 g,
3-4 pory,
Liście tymianku,
Świeży koperek,
2 ząbki czosnku,
Sól, świeżo mielony pieprz,
Skórka z i sok z 1 limonki,
oliwa
Sos beszamelowy:
1,5 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
15 dag masła
Sól i pieprz
Wykonanie
Przygotowujemy pory. Wykrawamy z porów białe części, myjemy. Kroimy wzdłuż i blanuszemy we wrzątku ( wkładamy do wrzątku na 3 minuty i wyjmujemy).
Limonkę sparzamy wrzątkiem.
Filety jeśli mają ości czyścimy, następnie kroimy na mniejsze kawałki, myjemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Doprawiamy je solą, pieprzem, i sokiem z ½ limonki.
Blanszowane pory również układamy na tej samej blaszce co ryba. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W garnku (najlepiej z grubszym dnem), roztapiamy masło, dodajemy mąkę energicznie mieszając całość. Chwilę gotujemy to razem, dodajemy stopniowo mleko, mieszając całość trzepaczką aby nie powstały grudki. Dodajemy sól i pieprz, skórkę z limonki i sok, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3 min.
Takim sosem beszamelowym polewamy pory i rybę. Całość skrapiamy jeszcze oliwą, możemy dodać małe pomidorki i parę ząbków czosnku. Pieczemy w piekarniku około 20-30 minut. Podajemy np. z gotowanymi brokułami.
Dzięki za kolejny rok z Twoim blogiem! Udanego nowego roku, dużo czasu na wpisy ciekawych przepisów i miłego życia poza blogiem 🙂
🙂 Dziękuję za miłe słowa i życzenia ! Dobrego Nowego Roku !