Halibut z pieczonymi porami pod beszamelem

Filet z halibuta pieczony w towarzystwie porów pod aromatyczną pierzynką beszamelową . Beszamel jest w aromacie limonkowym co dodaje daniu  wyjątkowego smaku.

To pyszne, aromatyczne danie na obiad lub ciepłą kolację. Pory są wcześniej balszowane co spowoduje, że będą miały łagodny smak . Doprawiłam je czosnkiem i tymiankiem a polane beszamelem limonkowym tworzą rewelacyjną kompozycję smakową.

Halibut ma delikatne, białe mięso więc idealnie smakuje  z pieczonymi porami i np. brokułem.

dsc_0535

Składniki:

Filety z halibuta – około 600 g,

3-4 pory,

Liście tymianku,

Świeży  koperek,

2 ząbki czosnku,

Sól, świeżo mielony pieprz,

Skórka z i sok z 1 limonki,

oliwa

Sos beszamelowy:

1,5 szklanki mleka

2  łyżki mąki pszennej

15 dag masła

Sól i pieprz

Wykonanie

Przygotowujemy pory. Wykrawamy z porów białe części, myjemy. Kroimy wzdłuż  i blanuszemy we wrzątku ( wkładamy do wrzątku na 3 minuty i wyjmujemy).

Limonkę sparzamy wrzątkiem.

Filety jeśli mają ości czyścimy, następnie kroimy na mniejsze kawałki, myjemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Doprawiamy je solą, pieprzem, i sokiem z ½ limonki.

Blanszowane pory również układamy na tej samej blaszce co ryba. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem  i wyciśniętym ząbkiem czosnku.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

W garnku (najlepiej z grubszym dnem), roztapiamy masło, dodajemy mąkę energicznie mieszając całość.  Chwilę gotujemy to razem, dodajemy stopniowo mleko, mieszając całość trzepaczką aby nie powstały grudki. Dodajemy sól i pieprz, skórkę z limonki i sok, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3 min.

Takim sosem beszamelowym polewamy pory i rybę. Całość skrapiamy jeszcze oliwą, możemy dodać małe pomidorki i parę ząbków czosnku. Pieczemy w piekarniku około 20-30 minut. Podajemy np. z gotowanymi brokułami.

dsc_0478 dsc_0519

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 9 stycznia
    Odpowiedz

    Dzięki za kolejny rok z Twoim blogiem! Udanego nowego roku, dużo czasu na wpisy ciekawych przepisów i miłego życia poza blogiem 🙂

  2. Brenia
    9 stycznia
    Odpowiedz

    🙂 Dziękuję za miłe słowa i życzenia ! Dobrego Nowego Roku !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.