Jesienne dania to moje ulubione. Jest tak duży wybór świeżych, kolorowych warzyw, że aż prosi się żeby gotować z nich pyszności. Świeże grzyby lubię w różnych postaciach: smażone z cebulką, sos, zupa no i lubię dodawać do gulaszu, który nabiera wtedy szlachetnego smaku. Teraz kiedy mamy jeszcze na targu świeże grzyby, zachęcam do zrobienia pysznego i aromatycznego gulaszu z mięsa jagnięcego i świeżych grzybów. Oczywiście, że można go zrobić z suszonych ale wykorzystajmy ten dobry czas na świeże grzyby.
Niedawno podawałam przepis na kluski śląskie, które będą idealne do takiego gulaszu. Zrobiłam też surówkę z czerwonej kapusty, która bardzo dobrze dopełniła to danie.
Składniki
500g łopatki z jagnięciny,
Kilka świeżych grzybów – ja miałam podgrzybki,
Świeże listki rozmarynu,
Łyżka musztardy,
2 liście laurowe,
1-2 cebule,
2 ząbki czosnku,
½ szklanki wody,
Sól, pieprz,
Olej do smażenia
Sałatka:
Mała główka czerwonej kapusty,
1 jabłko,
1 cebula,
Sok z cytryny,
Olej,
Sól, pieprz
Wykonanie
Mięso myjemy i kroimy w kostkę . Cebulę kroimy w talarki, podobnie czosnek. Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy w paski. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, grzyby i podsmażamy. Dodajemy mięso, liście laurowe, mieszamy i chwilę podsmażamy wszystko. Następnie dodajemy 2 szklanki wody, przykrywamy i gotujemy około 50 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodajemy musztardę i parę listków świeżego rozmarynu, jeśli będzie za mało sosu, to dodajemy jeszcze trochę wody, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy około 10 minut. Na koniec rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w 1/3 szklanki wody, dodajemy do sosu, gotujemy około 2 minut.
Jak mięso będzie się gotować przygotowujemy sałatkę. Kapustę myjemy, przekrawamy na 4 części i szatkujemy na drobno. Solimy, mieszamy i chwilę zostawiamy aby zmiękła. Następnie wyciskamy wodę z kapusty, przekładamy do miski i dodajemy sok z cytryny, olej, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jabłko starte na tarku na grubych oczkach. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz