Gruszki z piekarnika z dodatkiem sera koziego i pistacji to prosta i szybka przekąska na kolację, dla gości. Orzechy pistacjowe zwane popularnie pistacjami to moja ulubiona przegryzka. Nazywane są też orzechami szczęścia lub zielonymi migdałami. Mają mało kalorii więc można je spokojnie przegryzać w wolnej chwili. Lubię je dodawać do różnych dań, słodkich jak też wytrawnych. W sałatce są znakomitym dodatkiem ale również w takim daniu jak pieczona gruszka. Dodałam jeszcze ser kozi, który w takim połączeniu idealnie się sprawdził. W sezonie jesienno-zimowym takie proste dania na ciepło smakują wyjątkowo.
Składniki:
4-5 gruszek – np. konferencje
100g sera koziego,
Garść orzechów pistacji,
Świeże liście tymianku,
Oliwa,,
Sól, pieprz
Wykonanie
Gruszki myjemy, przekrawamy na dwie części, wydrążamy część z pestkami. Przekładamy gotowe gruszki do naczynia żaroodpornego. Ser kozi dzielimy na małe kawałki i dajemy do wydrążonej części gruszek. Posypujemy tymiankiem, pistacjami, polewamy delikatnie oliwą i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut.
Gotowe, gorące posypujemy dodatkowo pistacjami, świeżym tymiankiem i podajemy z grzankami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz