Schab jest dobrym mięsem do przygotowywania różnych dań mięsnych ale jednocześnie trzeba brać pod uwagę to, że jest chudy więc przygotowując ze schabu np. kotlety do grillowania powinno się je zamarynować w marynacie z dodatkiem oliwy. Ponadto nie powinno się zbyt długo grillować schabu bo można go wysuszyć i nie jest wtedy smaczny.
Lato, ciepłe długie wieczory przed nami więc dzisiaj mam dla Was propozycję na grillowane kotlety ze schabu w aromatycznej marynacie z oliwy, soku z cytryny i tymianku. Dodanie szczypty papryczki chilli powoduje, że mięso jest delikatnie pikantne. Zachęcam do wypróbowania wszak sezon grillowy przed nami.
Składniki
Kilka kotletów ze schabu,
Sól, pieprz,
Łyżka tymianku suszonego,
2-3 łyżki oliwy,
Sok z 1 cytryny,
1 ząbek czosnku,
Szczypta suszonej papryczki chilli
Wykonanie
Kotlety ze schabu myjemy, suszymy i lekko rozbijamy tak aby nie były za cienkie i solimy. W miseczce przygotowujemy marynatę – oliwę, sok z cytryny, pieprz, papryczkę, tymianek, wyciśnięty czosnek mieszamy i wkładamy do marynaty kotlety. Przechowujemy w lodówce 1-2 godz.. Po tym czasie grillujemy i podajemy z sałatką
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz