Jest to mój ulubiony zestaw – łosoś i szpinak. Grillowany łosoś jest dodatkowo łatwy do przygotowania i wyjątkowo smaczny. Zapewniam, że jest to uczta dla podniebienia a dodatkowo paleta kolorów, która wygląda efektownie na talerzu.
Składniki:
ok 500g filet z łososia bez skóry i ości
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
czosnek,
1 cytryna,
2 łyżki oliwy,
3 ząbki czosnku,
1 pomidor,
30 dag świeżego szpinaku
Sos:
konfitura z żurawiny,
szklanki białego wina,
1 łyżka masła
6 ziemniaków,
Olej do smażenia
Wykonanie:
Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na 4 kawałki, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowanego łososia przechowujemy około godziny w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy szpinak i chipsy ziemniaczane.
W naczyniu myjemy dokładnie szpinak, suszymy, wkładamy na patelnię, dusimy z oliwą i czosnkiem (pokrojonym w plasterki) około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidor myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy plasterki na chipsy . Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz.
Sos: konfiturę z żurawiny gotujemy z białym winem – 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem a na koniec dodajemy do gotowania łyżkę masła i mieszamy aż masło się rozpuści ( masło zagęści sos) – chwilkę gotujemy.
Łososia grillujemy na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony. Uważamy, aby nie przesuszyć łososia, musi być miękki w środku i chrupiący z zewnątrz.
Na talerzu wykładamy zgrillowanego łososia, szpinak z pomidorkami oraz chipsy ziemniaczane. Na koniec skrapiamy sosem.
Pyszne i eleganckie danie na obiad.
Mniam 😉 uwielbiam łososia…akurat chyba jeszcze kawałek siedzi w zamrażalniku, zaraz biegnę po szpinak :))
Pyszny obiadek, a ja jestem taka głodna 🙂
Ale energetyzujące i pyszne danie!:-)