Jeśli lubicie potrawy w wersji pikantnej to polecam zrobienie na obiad piersi kurczaka w takiej pikantnej postaci. Bardzo dobra do takiej pikanterii okazała się ognista mieszanka przypraw w młynku firmy Kamis, którą posypałam kotlety. Do tego zrobiłam jeszcze salsę paprykowo – pomidorową z papryczką chilli i mieliśmy piekielny obiad.
Składniki (dla 4 osób):
1 podwójna ( duża) pierś z kurczaka
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek,
2 łyżki octu balsamico,
łyżeczka sosu sojowego
Ognista mieszanka przypraw (Kamis)
Salsa:
2 duże pomidory,
1 papryka,
1 mała papryczka chilli,
Sól, pieprz,
Oliwa,
Sok z cytryny,
świeża bazylia,
1 cebula – tzw cukrowa
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę: olej, zmiażdżony czosnek, ocet balsamico i sos sojowy mieszamy w miseczce. Mięso kroimy w poprzek tak aby były dwa kotlety z jednej piersi. Kotlety solimy, pieprzymy i zalewamy marynatą – odstawiamy na minimum 1 godz. a następnie posypujemy pikantną mieszanką przypraw i grillujemy do czasu, aż się ładnie przypieką.
Przygotowujemy salsę: pomidory, cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Papryczkę chilli kroimy w drobne paseczki. Do miski wkładamy pokrojone warzywa, mieszamy i dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, oliwę i pokrojona bazylię. Całość dobrze mieszamy i podajemy do kurczaka. Dla złagodzenia pikanterii możemy podać z ziemniakami.
można zgłodnieć na jej widok
mmm… lubie takie pyszne mięska!
Wygląda mega pysznie 🙂