Jest to pyszna grecka zapiekanka z bakłażana, mięsa mielonego i sosu pomidorowego. Jeśli ktoś lubi smaki śródziemnomorskie to zapraszam dzisiaj na taką musakę, szczególnie teraz kiedy mamy lato a w sklepach są już pyszne bakłażany. Zapiekanka jest prosta do przygotowania a smak jest rewelacyjny, przypominający gorącą, letnią Grecję.
Składniki na mniejszą formę
Farsz:
1/2kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (lub samego wołowego)
Karton sosu pomidorowego (typu passata)
Sól, pieprz
2 ząbki czosnku
Łyżka oregano
½ szklanki czerwonego wina
Oliwa
2 średnie bakłażany
30 dag sera mozarella
Sos beszamelowy:
1,5 szklanki mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
15 dag masła
Sól i pieprz
Wykonanie
Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy, wino, doprawiamy solą, pieprzem i oregano . Całość dusimy pod przykryciem około 10 min od czasu do czasu mieszając.
Bakłażan myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, długie plastry. Patelnie grillową rozgrzewamy, smarujemy oliwą i smażymy plastry bakłażana z każdej strony
( powinny być lekko zarumienione). Ser mozarella ścieramy na tarku na grubych oczkach.
W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy trochę oliwy i układamy warstwami: bakłażan, który doprawiamy solą i pieprzem, na to sos mięsno- pomidorowy, następnie znowu bakłażan, sos i na koniec ponownie bakłażan.
Następnie przygotowujemy i dodajemy beszamel. W garnku (najlepiej z grubszym dnem), roztapiamy masło, dodajemy mąkę energicznie mieszając całość. Chwilę gotujemy to razem, dodajemy stopniowo mleko, mieszając całość trzepaczką aby nie powstały grudki. Dodajemy sól i pieprz, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min.. Na koniec całość posypujemy startym serem mozarella i przykrywamy folią aluminiową . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowaną musakę 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 5-7 minut aż ser się zarumieni.
Bardzo smakowicie wygląda 🙂 muszę koniecznie wypróbować 🙂
Oj taka też była 🙂
Czy przed smażeniem bakłażana nie należy go wcześniej posolić i zostawić na trochę aby puścił soki ?? Słyszałem, że w ten sposób eliminuje się goryczkę, która jest wyczuwalna w smaku oberżyny….
Ja nie solę wcześniej bakłażana i nigdy nie był gorzki. Wiem, że niektórzy tak robią ale ja najczęściej nie mam czasu więc zaraz po skrojenie zapiekam, grilluję nadziewam ….
Przepis rzczywiscie wydaje sie byc smakowity, jednak jest to raczej wariacja na temat musaki, a nie oryginalna grecka potrawa, ktora zawiera obowiazkowo ziemniaki i twardy zolty ser, a nie mozarelle.
Być może to wariacja ale pyszna:)
Jestem na Zakhyntos 2 razy w roku ale ziemniaków w życiu nie mialam
Przepyszna -właśnie zjedliśmy, ale b. sycaca (na szczęście, bo az się boje ile to to ma kalorii). Uwielbiam bakłażany zwłaszcza w musace
swoja droga ja zrobiłam z zółtym serem na wierzchu, do beszamelu- gałka muszkatałowa, a mieso wieprzowo-wołowe mielone doprawiam zawsze drobinka mielonego kminku, czabru. Pozostałe bez zmian jak w przepisie
cieszę się, że zapiekanka wyszła dobra 🙂 co do składników to oczywiście każdy ma swoje smaki i doprawia po swojemu. Pozdrawiam 🙂
Nie można nazwać potrawy „mussaka”pisząc ,że każdy dodaje przyprawy według uznania.To już nie jest mussaka.Mussaka ma obowiązkowo ziemniaki,opiekane jak bakłażan i sos beszamel z serem ostrym.,
Wypróbuję na pewno tak jak przepis na pierś kaczki z żurawiną-przednia, muszę przyznac .Pozdrawiam.
Zachęcam do zrobienia i pozdrawiam 🙂
Jak duże ma być to naczynie? 🙂
Wymiar naczynia to około 30/15 cm