Jeśli myślicie, że dobre są tylko wieprzowe golonki to muszę Was zachęcić do spróbowania delikatniejszych i mniej tłustych golonek z indyka.
Ja lubię golonkę wieprzową. Ugotowana w przyprawach i ziołach czy upieczona w piwie, podana z chrzanem i kiszonymi ogórkami jest rewelacyjna. Do tego szklanka zimnego piwa i jest super kolacja.
Te golonki z indyka są delikatniejsze i mniej tłuste. Ale mięso jest równie dobre, upieczone w ziołach i warzywach smakuje wybornie.
Składniki
2 golonki z indyka,
3 marchewki,
2 czerwone cebule,
1 łyżeczka suszonego majeranku,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
2 ząbki czosnku,
Sól, pieprz,
Szczypta ostrej papryki
oliwa
Wykonanie
Golonki myjemy, suszymy i nacieramy wyciśniętym czosnkiem, posypujemy ziołami, solą, pieprzem i przechowujemy w chłodnym miejscu 1 godzinę.
Marchew obieramy, myjemy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w ćwiartki. Układamy warzywa w garnku, gdzie będą pieczone golonki i doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Golonki wyjmujemy z lodówki i obsmażamy z oby stron na rozgrzanym oleju . Następnie przekładamy do naczynia z warzywami, przelewamy olej ze smażenia golonek, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 1 ½ godziny. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut bez przykrycia aby mięso fajnie się zarumieniło.
I jak tu się oprzeć 🙂 Rewelacyjne zdjęcia oraz przepis. Pozdrawiam
Dziękuję i pozdrawiam 🙂