Golonka pieczona w piwie

 

Golonka to moje wspomnienia z rodzinnego domu. Mój tato bardzo lubił golonkę więc gościła, jak tylko udało się ją kupić. Najczęściej była w wersji gotowanej z chlebem i chrzanem. Tato odkładał mi z golonki samo mięso bo tłuszcz nie bardzo mi smakował.

Była też w wersji pieczonej. Mama szykowała się do jej przygotowania ze 2 dni. Nacierała golonkę wcześniej solą i całą noc „ miękła” jak to mówiła moja mama. Potem gotowanie 2-3 godz., następnie pieczenie w piwie z miodem. Zapach pieczonej unosił się po całym domu. Do takiej golonki były najczęściej tłuczone ziemniaki, zasmażana, kiszona kapusta i chrzan. Bez chrzanu nie jadło się u mnie golonki.  

Postanowiłam odświeżyć wspomnienia i zrobiłam golonkę zapieczoną w piwie.

Składniki:

Golonka wieprzowa,

Wywar do gotowania golonki:

2 marchewki,

Pietruszka, seler,

2 liście laurowe,

4-5 ziaren ziela angielskiego,

Cebula, 2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz

Woda, tyle aby przykryła golonkę,

Marynata do pieczenia:

2 wyciśnięte ząbki czosnku,

sól, pieprz,

Łyżka miodu,

Łyżka musztardy,

Szczypta ostrej papryki,

Szczypta kminku,

½ łyżeczki majeranku,

Łyżeczka słodkiej papryki,

Dodatkowo:

Szklanka Wywaru z gotowania,

1 ciemne piwo/ może być też jasne

Wykonanie

Golonkę myjemy, nacieramy solą i pieprzem i przechowujemy godzinę.

Marchew, pietruszkę, seler obieramy i myjemy. Cebulę kroimy na pól. Układamy warzywa w garnku, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, golonkę, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy 2 godz. na średnim ogniu.

Po tym czasie wyjmujemy golonkę.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy  i smarujemy golonkę. Dajemy do naczynia, gdzie będziemy piec, dodajemy wodę z gotowania i piwo, przykrywamy i pieczemy około 1 godz.. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 30 minut, podlewając wywarem z pieczenia.

Podajemy z ziemniakami, zasmażaną kapustą lub  ogórkiem kiszonym  z chlebem i chrzanem

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.