Gołąbki z młodej kapusty z farszem z kaszy pęczak

Młoda kapusta ma niezwykły smak i dania z niej przygotowywane są wyjątkowe. Taka kapusta jest niestety tylko na przełomie maja i czerwca bo potem jej smak jest już inny, równie dobry ale nie ten sam. Lubię w tym okresie przygotowywać różne dania z młodej kapusty: kapusta z koperkiem i śmietaną, bigos, gołąbki z różnym nadzieniem, surówki itd….

 

Dzisiejsza propozycja to gołąbki z młodej kapusty z moją ulubioną kaszą pęczak, którą gotuję z ziołami i przyprawą maggi. Muszę Wam powiedzieć, że wszystkie kasze a czasem ryż   gotuję z przyprawą maggi  (zamiast soli) i ziołami bo wtedy są bardzo aromatyczne.   Dodatkowo do tego farszu dodałam białe wino i parmezan ( to inspiracja po warsztatach w kuchni Hotelu Sheraton). Farsz wyszedł przepyszny a dodatkowo z młodą kapustą i sosem koperkowym wyszło pyszne i aromatyczne danie wegetariańskie.


Składniki na gołąbki:

  • 1 -2 główki kapusty (trzeba w warzywniaku poprosić o taką nadającą się na gołąbki)
  • pęczek koperku
  • 50 dag kaszy pęczak
  • ok. 1½ litra wody,
  • 2liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • ½ szklanki  białego wina,
  • 2łyżki parmezanu,
  • 1 łyżka przyprawy maggi
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 cebula,

Sos koperkowy

  • 1 pęczek koperku,
  • 1 łyżka masła,
  • ½ cebuli,
  • Mała śmietana 18%,

Wykonanie

Z kapusty usunąć rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Kapustę myjemy. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb, wkładamy do garnka z zagotowaną i posoloną wodą, wycięciem do dna.  Młoda kapusta jest miękka więc  nie wymaga długiego gotowania, gotujemy  ją z jednej strony około 5 min pod pokrywką  i około 5 min z drugiej strony. Systematycznie kolejno zdejmujemy zblanszowane liście.

Przygotowujemy farsz. W garnku zagotowujemy wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, przyprawą maggi i dodajemy kaszę pęczak, cały czas mieszamy i gotujemy około 20 minut. Cebulę obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pęczak, mieszamy,  podlewamy winem i dusimy około 2 minut. Następnie dodajemy parmezan, sól, pieprz i mieszamy wszystkie składniki. W garnku, na dnie  układamy liście kapusty, które nie nadają się do zwijania.  Porcje  przygotowanej kaszy pęczak zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu. Następnie zalewamy wodą,  w której gotowała się kapusta ( około 1 szklanki). Dusimy w temperaturze 180 stopni ok. 1- 1 ½  godz. pod pokrywką.

W między czasie przygotowujemy sos koperkowy. Do garnka dajemy masło, drobno pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy chwilkę. Dodajemy koperek, podlewamy ½ szklanki wody i dusimy chwilkę ( 5 minut).  Na koniec dodajemy śmietanę, gotujemy i doprawiamy przyprawą maggi  i pieprzem. Gotowe gołąbki podajemy polane sosem koperkowym. Pyszne wiosenne danie.

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.