Młoda kapusta ma niezwykły smak i dania z niej przygotowywane są wyjątkowe. Taka kapusta jest niestety tylko na przełomie maja i czerwca bo potem jej smak jest już inny, równie dobry ale nie ten sam. Lubię w tym okresie przygotowywać różne dania z młodej kapusty: kapusta z koperkiem i śmietaną, bigos, gołąbki z różnym nadzieniem, surówki itd….
Dzisiejsza propozycja to gołąbki z młodej kapusty z moją ulubioną kaszą pęczak, którą gotuję z ziołami i przyprawą maggi. Muszę Wam powiedzieć, że wszystkie kasze a czasem ryż gotuję z przyprawą maggi (zamiast soli) i ziołami bo wtedy są bardzo aromatyczne. Dodatkowo do tego farszu dodałam białe wino i parmezan ( to inspiracja po warsztatach w kuchni Hotelu Sheraton). Farsz wyszedł przepyszny a dodatkowo z młodą kapustą i sosem koperkowym wyszło pyszne i aromatyczne danie wegetariańskie.
Składniki na gołąbki:
- 1 -2 główki kapusty (trzeba w warzywniaku poprosić o taką nadającą się na gołąbki)
- pęczek koperku
- 50 dag kaszy pęczak
- ok. 1½ litra wody,
- 2liście laurowe,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
- ½ szklanki białego wina,
- 2łyżki parmezanu,
- 1 łyżka przyprawy maggi
- sól, pieprz do smaku,
- 1 cebula,
Sos koperkowy
- 1 pęczek koperku,
- 1 łyżka masła,
- ½ cebuli,
- Mała śmietana 18%,
Wykonanie
Z kapusty usunąć rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Kapustę myjemy. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb, wkładamy do garnka z zagotowaną i posoloną wodą, wycięciem do dna. Młoda kapusta jest miękka więc nie wymaga długiego gotowania, gotujemy ją z jednej strony około 5 min pod pokrywką i około 5 min z drugiej strony. Systematycznie kolejno zdejmujemy zblanszowane liście.
Przygotowujemy farsz. W garnku zagotowujemy wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, przyprawą maggi i dodajemy kaszę pęczak, cały czas mieszamy i gotujemy około 20 minut. Cebulę obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pęczak, mieszamy, podlewamy winem i dusimy około 2 minut. Następnie dodajemy parmezan, sól, pieprz i mieszamy wszystkie składniki. W garnku, na dnie układamy liście kapusty, które nie nadają się do zwijania. Porcje przygotowanej kaszy pęczak zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu. Następnie zalewamy wodą, w której gotowała się kapusta ( około 1 szklanki). Dusimy w temperaturze 180 stopni ok. 1- 1 ½ godz. pod pokrywką.
W między czasie przygotowujemy sos koperkowy. Do garnka dajemy masło, drobno pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy chwilkę. Dodajemy koperek, podlewamy ½ szklanki wody i dusimy chwilkę ( 5 minut). Na koniec dodajemy śmietanę, gotujemy i doprawiamy przyprawą maggi i pieprzem. Gotowe gołąbki podajemy polane sosem koperkowym. Pyszne wiosenne danie.
nie przepadam za pęczakiem, może jednak spróbuję 🙂