W wakacje nad polskim morzem, naszym obowiązkowym punktem pobytu były zawsze gofry. Bez nich nie było wakacji i morza. W tym roku nie byłam nad polskim morzem ale zrobiłam gofry bo tradycji musi stać się zadość. Poza tym gofry najlepiej smakują w lecie jak są pyszne, świeże owoce.
Dzisiaj mam dla Was przepis na chrupiące,rewelacyjne goferki z bitą śmietaną, jeżynami a wisienką na torcie jest skórka z limonki.
Na śniadanie, na deser idelane o tej porze roku. Smacznego !
Ciasto na gofry:
Składniki
1 szklanka mąki,
4 łyżki masła,
2 jajka,
3/4 szklanki mleka,
1/3 szklanki wody gazowanej,
1 łyżka cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Szczypta soli
Bita śmietana,
jeżyny/maliny,
skórka z limonki
Wykonanie:
Gofrownicę włączamy, aby się dobrze nagrzała.
Oddzielamy żółtka od białek. Do miski przesiewamy mąkę, żółtka, cukier, proszek do pieczenia, mleko, wodę, roztopione masło i wszystko dokładnie mieszamy. W innym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy powoli ubite białka do ciasta i delikatnie ale dokładnie mieszamy całość.
Gofrownicę dobrze nagrzewamy.
Gotowe ciasto wlewamy na gofrownicę, tak aby pokryło tylko część formy i pieczemy około 4-5 minut. (Czas pieczenia zależy od mocy jaką ma gofrownica).
Wyjmujemy.
Podajemy z bitą śmietaną z jeżynami i skórką z limonki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz