Gnocchi to pyszne, ziemniaczane kluseczki, rodem z Włoch, bardzo podobne to polskich kopytek. Włosi kochają swoje ziemniaczane kluseczki i podaję je z różnymi dodatkami ( z masłem i szałwią, sosem pomidorowym itd. ). U mnie dzisiaj są z sosem kurkowym, który bardzo lubię. Sezon mamy w pełni na kurki więc zachęcam do zrobienia.
Składniki:
Ciasto :
1 kg ugotowanych ziemniaków – najlepiej „mączne”, sypkie,
120 g mąki pszennej
1 jajko
Łyżeczka soli
Sos kurkowy:
300 g kurek,
Koperek,
2 łyżki masła,
1/2 cebuli,
2 ząbki czosnku,
1 szklanka śmietany 30%
Wykonanie
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Odcedzamy, obieramy ze skórki i jeszcze ciepłe tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę.
Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy wystudzone ziemniaki, jajko, sól i wyrabiamy ciasto, dość szybko.
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i formujemy z nich wałki. Podsypujemy w razie potrzeby mąką. Następnie kroimy w skos około 1,5 cm kawałki i widelcem robimy wgłębienia.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą i jak zacznie wrzeć wrzucamy porcjami, gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnię około minuty.
Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową lub durszlakiem na talerz.
Sos kurkowy
Świeże kurki myjemy, czyścimy i suszymy.
Roztapiamy masło na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i dusimy na małym ogniu chwilę, mieszając aby czosnek się nie przepalił. Dodajemy kurki i dusimy około 10 minut.
Koperek myjemy i kroimy na drobne kawałki. Do podduszonych kurek dodajemy koperek, sól, pieprz i mieszamy. Gotujemy razem 2 minuty.
Na koniec dodajemy śmietanę i zagotowujemy z kurkami 2 minuty.
Podajemy gnocchi z sosem kurkowym.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz