Focaccia

Focaccia to pyszne włoskie pieczywo z różnymi dodatkami. Jak jestem we Włoszech to zajadam się bo jest tam doskonała.

Dziś mam dla Was przepis na puszystą i mięciutką focaccie bez długiego wyrabiania. Tu ważne jest składanie ciasta a następnie całonocne przechowywanie w lodówce. Dodatki mogą być różne od pesto, pomidorki, rozmaryn czy szałwię, tymianek, oliwki, co tam lubimy.

Najlepsza jest jeszcze ciepła z oliwą czy pesto domowej roboty.

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki typ 00,

1 łyżeczka soli

5 g świeżych drożdży,

350 ml wody w tem. pokojowej,

20 ml oliwy z oliwek,

Dodatki:

 

Oliwa  do skropienia focacci,

gruboziarnista sól,

Listki rozmarynu, pomidorki,

Wykonanie

W misce  mieszamy wszystkie składniki na ciasto, do połączenia.

Przykrywamy i odstawiamy na 30  minut. Po tym czasie składamy ciasto i ponownie przykrywamy i ostawiamy na 30 minut. Tak robimy jeszcze 3 razy.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do naczynia posmarowanego oliwą, przykrywamy folią spożywczą i dajemy do lodówki na noc ( 12 godz).

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Blaszkę gdzie będziemy piec wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Przekładamy ciasto na blaszkę i delikatnie  rozciągamy. Następnie składamy na trzy i odwracamy na drugą stronę i ponownie delikatnie rozciągamy. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godz.

Nagrzewamy piekarnik do 220°C. U mnie był z termoobiegiem.

Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą i robimy wgłębienia. Dajemy na wierzch pomidorki, listki rozmarynu, sól, gruboziarnistą – można pesto dać lub oliwki, co tam lubimy.

Pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.