Filety z łososia pieczone w piekarniku

 

Składniki, 4 porcje:

1 duży filet z łososia bez skóry i ości

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

1 cytryna,

2 gałązki koperku,

1 ząbek czosnku

łyżka oliwy

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia umyć, osuszyć, podzielić na 4 kawałki, oprószyć solą, pieprzem oraz 1 ząbkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Do naczynia żaroodpornego ułożyć łososia, na który położyć po plasterku cytryny, posypać koperkiem i polać oliwą. Całość przykryć np. folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, ryba nie wysycha. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut.
W międzyczasie nastawić ryż na gotowanie.
Upieczonego  łososia ułożyć na talerzu i polać pozostałym sosem z pieczenia. Podawać z białym ryżem i np. sałatką z marynowanych buraczków.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 33

  1. 4 kwietnia
    Odpowiedz

    co się wszyscy na tego biednego łososia uwzięli?
    no, normalnie widzę go wszędzie! a może ja mam już zwidy? xd
    uwielbiam łososia, to pewnie dlatego!
    ale pieczonego jeszcze nigdy nie jadłam. oj, muszę opatentować to przy najbliższej okazji!

  2. kuchnia_breni
    5 kwietnia
    Odpowiedz

    Zachęcam bo to jedna z moich ulubionych wersji łososia 😉

  3. 5 kwietnia
    Odpowiedz

    Uwielbiam łososia, po prostu pycha 🙂 i koniecznie do tego koperek 🙂

  4. Angel
    6 kwietnia
    Odpowiedz

    Jest naprawdę bardzo smaczny i delikatny Polecam

  5. Gość
    4 listopada
    Odpowiedz

    mam cały płat łososia jutro robię na obiad

  6. kuchnia_breni
    5 listopada
    Odpowiedz

    W takim razie życzę smacznego 🙂

  7. js
    24 września
    Odpowiedz

    tylko 2 gałązki koperku? ja mam całe pudło mrożonego zawsze w pogotowiu i sypię go na rybkę całą masę ;D do tego sok z cytryny, pieprz czarny, pieprz cayenne i czosnek granulowany 🙂 bez oliwy i soli bo sól niezdrowa a bez oliwy dietetyczniej. pozdrówki 🙂

  8. Wasyl
    29 września
    Odpowiedz

    Bardzo lubię łososia w takich prostych wersjach, jak ta:)

    • Brenia
      29 września
      Odpowiedz

      Tak, proste wersje są najlepsze 🙂 Pozdrawiam 🙂

  9. kaska
    19 listopada
    Odpowiedz

    Jeśli się używa foli aluminiowej do pieczenia nigdy nie powinno się używać cytryny ponieważ aluminium z sokiem z cytryny pod wpływem temperatury zachodzi w reakcję chemiczna

    • Paulina
      3 grudnia
      Odpowiedz

      przecież to tylko naczynie żaroodporne jest przykryte folią …

  10. 2 lutego
    Odpowiedz

    Polecam goraco łososia posmarowac majonezem plus te wszytkie przyprawy palce lizac…Nie jest suchy tylko wilgotny ,rozplywa sie w ustach..

  11. Brenia
    3 lutego
    Odpowiedz

    Ok, muszę tak zrobić :)dziękuję i pozdrawiam 🙂

  12. janekosa
    18 marca
    Odpowiedz

    właśnie zrobiłem (3 minuty+ pieczenie) i serdecznie polecam! przepyszne! przy czym ja preferuję do tego pieczone ziemniaki, ale to kwestia gustu 😉

  13. Brenia
    18 marca
    Odpowiedz

    Dziękuję 🙂 ja też czasami robię do łososia pieczone ziemniaki. To zależy od chęci i dnia. Pozdrawiam 🙂

  14. Piotrek
    6 stycznia
    Odpowiedz

    Pychotki, z obronę ibwychwalne 🙂 cytynkę dałem po upieczeniu

  15. Brenia
    7 stycznia
    Odpowiedz

    Oczywiście cytrynę można dać po upieczeniu.

  16. KK
    16 czerwca
    Odpowiedz

    Ja dziś też robię. Trzymajcie kciuki 😉

  17. Gotujący Jim
    27 listopada
    Odpowiedz

    ’Wstawić do nagrzanego piekarnika’ : ( u mnie nie ma takiej funkcji (głupi piekarnik &^%$#) czy mogę prosić o podanie ile by to było w stopniach Celsjusza ?

    • Gotujący Jim
      27 listopada
      Odpowiedz

      Przeoczyłem – 200 . Thanks

      • Paulina
        3 grudnia
        Odpowiedz

        Napisane jest w przepisie ze 200 stopni …

      • Paulina
        3 grudnia
        Odpowiedz

        Napisane jest w przepisie ile stopni..

  18. Spoczko
    2 grudnia
    Odpowiedz

    Do tej pory robiłem bez cytryny (tylko skrapiałem gotowego) i był pyszny, ale wersja z cytryną jest po prostu mega!!! Oczywiście koniecznie trzeba na koniec posypać duża ilością koperku. 🙂 Pozdrawiam

  19. Brenia
    3 grudnia
    Odpowiedz

    🙂 Dziękuję i pozdrawiam!

  20. Lena163
    7 stycznia
    Odpowiedz

    U siebie kładę jeszcze trochę masełka na wierzch. Ale przepis pycha.

  21. Brenia
    9 stycznia
    Odpowiedz

    🙂 ja też czasami daję trochę masła 🙂 Pozdrawiam !

  22. anna
    10 stycznia
    Odpowiedz

    25 minut na łososia…. Łososia powinno się piec maksymalnie 8 minut. Po 10 staje się niejadalny. Pozdrawiam, szefowa kuchni w jednej z dobrych restauracji

    • Adriana
      1 stycznia
      Odpowiedz

      na patelni..to tak Moj w piekarniku po 25 min jest surowy bleee

  23. 19 grudnia
    Odpowiedz

    czy upieczonego w piekarniku łososia, można zamrozic na kilka dni?. Bardzo proszę o szybką odpowiedz, to ważne. Dziękuję.

  24. Brenia
    19 grudnia
    Odpowiedz

    Nie, raczej proszę tego nie robić, łosoś jest najlepszy świeżo pieczony. Zamrożony i odgrzany będzie niesmaczny…

  25. Adriana
    1 stycznia
    Odpowiedz

    co za bzdura..piec 25 min..wlasnie wyjelam swojego po 25 min w takiej samej tem i takie samo grzanie.Ryba jest pol surowa…

    • Paulina
      3 grudnia
      Odpowiedz

      to chyba z piekarnika coś nie tak …. nie ma szans żeby była surowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.