Składniki, 4 porcje:
1 duży filet z łososia bez skóry i ości
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 cytryna,
2 gałązki koperku,
1 ząbek czosnku
łyżka oliwy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia umyć, osuszyć, podzielić na 4 kawałki, oprószyć solą, pieprzem oraz 1 ząbkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Do naczynia żaroodpornego ułożyć łososia, na który położyć po plasterku cytryny, posypać koperkiem i polać oliwą. Całość przykryć np. folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, ryba nie wysycha. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut.
W międzyczasie nastawić ryż na gotowanie.
Upieczonego łososia ułożyć na talerzu i polać pozostałym sosem z pieczenia. Podawać z białym ryżem i np. sałatką z marynowanych buraczków.
MUSI BYC PYSZNE ,SPRBUJE TO ZROBIC
co się wszyscy na tego biednego łososia uwzięli?
no, normalnie widzę go wszędzie! a może ja mam już zwidy? xd
uwielbiam łososia, to pewnie dlatego!
ale pieczonego jeszcze nigdy nie jadłam. oj, muszę opatentować to przy najbliższej okazji!
Zachęcam bo to jedna z moich ulubionych wersji łososia 😉
Uwielbiam łososia, po prostu pycha 🙂 i koniecznie do tego koperek 🙂
Jest naprawdę bardzo smaczny i delikatny Polecam
mam cały płat łososia jutro robię na obiad
W takim razie życzę smacznego 🙂
tylko 2 gałązki koperku? ja mam całe pudło mrożonego zawsze w pogotowiu i sypię go na rybkę całą masę ;D do tego sok z cytryny, pieprz czarny, pieprz cayenne i czosnek granulowany 🙂 bez oliwy i soli bo sól niezdrowa a bez oliwy dietetyczniej. pozdrówki 🙂
Bardzo lubię łososia w takich prostych wersjach, jak ta:)
Tak, proste wersje są najlepsze 🙂 Pozdrawiam 🙂
Jeśli się używa foli aluminiowej do pieczenia nigdy nie powinno się używać cytryny ponieważ aluminium z sokiem z cytryny pod wpływem temperatury zachodzi w reakcję chemiczna
przecież to tylko naczynie żaroodporne jest przykryte folią …
Polecam goraco łososia posmarowac majonezem plus te wszytkie przyprawy palce lizac…Nie jest suchy tylko wilgotny ,rozplywa sie w ustach..
Ok, muszę tak zrobić :)dziękuję i pozdrawiam 🙂
właśnie zrobiłem (3 minuty+ pieczenie) i serdecznie polecam! przepyszne! przy czym ja preferuję do tego pieczone ziemniaki, ale to kwestia gustu 😉
Dziękuję 🙂 ja też czasami robię do łososia pieczone ziemniaki. To zależy od chęci i dnia. Pozdrawiam 🙂
Pychotki, z obronę ibwychwalne 🙂 cytynkę dałem po upieczeniu
Oczywiście cytrynę można dać po upieczeniu.
Ja dziś też robię. Trzymajcie kciuki 😉
’Wstawić do nagrzanego piekarnika’ : ( u mnie nie ma takiej funkcji (głupi piekarnik &^%$#) czy mogę prosić o podanie ile by to było w stopniach Celsjusza ?
Przeoczyłem – 200 . Thanks
Napisane jest w przepisie ze 200 stopni …
Napisane jest w przepisie ile stopni..
Do tej pory robiłem bez cytryny (tylko skrapiałem gotowego) i był pyszny, ale wersja z cytryną jest po prostu mega!!! Oczywiście koniecznie trzeba na koniec posypać duża ilością koperku. 🙂 Pozdrawiam
🙂 Dziękuję i pozdrawiam!
U siebie kładę jeszcze trochę masełka na wierzch. Ale przepis pycha.
🙂 ja też czasami daję trochę masła 🙂 Pozdrawiam !
25 minut na łososia…. Łososia powinno się piec maksymalnie 8 minut. Po 10 staje się niejadalny. Pozdrawiam, szefowa kuchni w jednej z dobrych restauracji
na patelni..to tak Moj w piekarniku po 25 min jest surowy bleee
czy upieczonego w piekarniku łososia, można zamrozic na kilka dni?. Bardzo proszę o szybką odpowiedz, to ważne. Dziękuję.
Nie, raczej proszę tego nie robić, łosoś jest najlepszy świeżo pieczony. Zamrożony i odgrzany będzie niesmaczny…
co za bzdura..piec 25 min..wlasnie wyjelam swojego po 25 min w takiej samej tem i takie samo grzanie.Ryba jest pol surowa…
to chyba z piekarnika coś nie tak …. nie ma szans żeby była surowa