Halibut to następna , lubiana przez nas ryba. Mięso jest białe, tłuste i wybornie smakuje zarówno w wersji pieczonej jak też smażonej. Ja wychodzę z założenia, że dobre ryby smakują najlepiej w najprostszej wersji, bez specjalnych dodatków – tak jest w przypadku halibuta.
Dzisiejsza propozycja jest prosta i szybka do wykonania. Wystarczy mieć rybę, płatki kukurydziane ( zwykłe śniadaniowe), jajka i przygotowanie jest łatwe i proste. Panierkę z płatków kukurydzianych można spokojnie zrobić do dorsza, sandacza lub innej ryby.
Do takiej smażonej ryby dobre są domowe frytki i kapusta kiszona – ulubiony zestaw moich dzieci.
Składniki:
Filety z halibuta 4 – 5 sztuk,
2 jajka,
5 7 łyżek płatków kukurydzianych naturalnych,
Sól ,biały pieprz,
Sok z ½ cytryn,
Olej do smażenia
Wykonanie
Filety z halibuta czyścimy z ości, myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na talerzu rozdrabniamy płatki kukurydziane ( najlepiej zrobić to w ręce), następnie rozbijamy w miseczce jajka i maczamy filet w jajku a na koniec w obtaczamy w płatkach Olej rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzany olej dajemy filety z halibuta w panierce i smażymy na średnim ogniu około 2 -3 minut z każdej strony.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz