Filety dorsza atlantyckiego z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami

Ryby lubimy w każdej prawie postaci. Staram się przynajmniej jeden raz w tygodniu robić jakieś danie z rybą.

Dzisiaj dorsz atlantycki, który jest smaczny i najlepiej smakuje w wersji: obtoczony w mące i usmażony na maśle. Do tego ziemniaki i jest pyszne danie. Na przedwiośniu ziemniaki są już mało smaczne więc proponuję je zrobić podsmażonymi pieczarkami i następnie zapiec z ziołami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

4 filety dorsza atlantyckiego,

Około ½ kg ziemniaków,

30 dag pieczarek,

1 średnia cebula,

2 ząbki czosnku,

Parę listków świeżego rozmarynu,

4 łyżki masła,

Oliwa,

Olej rzepakowy do smażenia,

Sól, pieprz,

sok z cytryny

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy tak aby były lekko twarde. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.
Na patelni roztapiamy masło z łyżką oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i dusimy minutę.

Pieczarki obieramy, kroimy na ćwiartki i dodajemy na patelnię do cebuli, smażymy około 5 minut na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.

W większym, płaskim naczyniu układamy ziemniaki ( jeśli są duże to kroimy na mniejsze kawałki), solimy solidnie, sok z ½ cytryny, podsmażone pieczarki razem z tłuszczem z patelni, i na koniec posypujemy rozmarynem. Pieczemy w piekarniku około 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy rybę. Filety z dorsza czyścimy z ości, myjemy, suszymy i doprawiamy solą. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej z łyżką masła i smażymy rybę po około 2 – 3 minuty z jednej strony – to zależy jak duże kawałki ryby mamy ( jeśli są duże to wydłużamy czas smażenia ).

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.