Ryby lubimy w każdej prawie postaci. Staram się przynajmniej jeden raz w tygodniu robić jakieś danie z rybą.
Dzisiaj dorsz atlantycki, który jest smaczny i najlepiej smakuje w wersji: obtoczony w mące i usmażony na maśle. Do tego ziemniaki i jest pyszne danie. Na przedwiośniu ziemniaki są już mało smaczne więc proponuję je zrobić podsmażonymi pieczarkami i następnie zapiec z ziołami.
Składniki:
4 filety dorsza atlantyckiego,
Około ½ kg ziemniaków,
30 dag pieczarek,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
Parę listków świeżego rozmarynu,
4 łyżki masła,
Oliwa,
Olej rzepakowy do smażenia,
Sól, pieprz,
sok z cytryny
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy tak aby były lekko twarde. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.
Na patelni roztapiamy masło z łyżką oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i dusimy minutę.
Pieczarki obieramy, kroimy na ćwiartki i dodajemy na patelnię do cebuli, smażymy około 5 minut na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.
W większym, płaskim naczyniu układamy ziemniaki ( jeśli są duże to kroimy na mniejsze kawałki), solimy solidnie, sok z ½ cytryny, podsmażone pieczarki razem z tłuszczem z patelni, i na koniec posypujemy rozmarynem. Pieczemy w piekarniku około 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy rybę. Filety z dorsza czyścimy z ości, myjemy, suszymy i doprawiamy solą. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej z łyżką masła i smażymy rybę po około 2 – 3 minuty z jednej strony – to zależy jak duże kawałki ryby mamy ( jeśli są duże to wydłużamy czas smażenia ).
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz