Proste, szybkie i nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych danie. Może być jako ciepła przekąską, dodatkiem do obiadu, ciepłą kolacją.
W marketach pojawiły się dobre i niedrogie figi więc postanowiłam przygotować parę dań z nimi. Na początek takie proste, ciepłe danie z moim ulubionym serkiem kozim. Dodanie paru listków świeżego tymianku spowodowało, że danie było pyszne. Z lampką czerwonego wytrawnego wina smakowało wybornie.
Składniki
4-6 fig
Serek kozi miękki,
Sól, pieprz,
Oliwa,
Gałązka świeżego tymianku
Wykonanie
Figi myjemy, suszymy i przekrawamy na cztery części ale nie do końca, tylko tak aby każda figa była całością. Układamy figi w naczyniu do pieczenia. Na każdą fugę dajemy po dużej łyżce serka koziego, posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem i listkami tymianku. Na koniec skrapiamy oliwą i pieczmy w temperaturze 180 stopni 30 minut. Podajemy ciepłe, np. z grzankami.
Dzień dobry,
nie przepadam za serkiem kozim. Jaki Pani proponuje na zamianę?
Miłego dnia
Viola
to może być np. ser feta. Mam nadzieję, że fetę Pani lubi ? Pozdrawiam i miłego dnia 🙂