Eton mess

Ten pyszny deser można wykonać w wersji na szybko, korzystając z gotowych bez, lub przygotować je samodzielnie. Tak czy inaczej deser eton mess ten będzie pyszny i świetnie sprawdzi się w upalne dni. Można do niego dodać truskawki lub inne owoce, na które akurat jest sezon.

Składniki:

400ml śmietanki 30% lub 36%

200g mascarpone

4 łyżki cukru pudru

50g bez (kilkanaście sztuk)

truskawki lub inne owoce

opcjonalnie syrop z granatu lub inny syrop owocowy

Wykonanie:

Śmietanę ubijamy, powoli dodając do niej cuker puder. Następnie dodajemy serek mascarpone i ubijamy śmietanę na sztywno. Bezy kruszymy na mniejsze kawałki (kilka zostawiamy do dekoracji), mieszamy ze śmietaną.

Owoce kroimy na mniejsze kawałki, truskawki można lekko rozgnieść by puściły sok. W pucharkach układamy na zmianę śmietanę i owoce, polewamy syropem i dekorujemy bezami.

Deser najlepiej podawać schłodzony.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.