Ten pyszny deser można wykonać w wersji na szybko, korzystając z gotowych bez, lub przygotować je samodzielnie. Tak czy inaczej deser eton mess ten będzie pyszny i świetnie sprawdzi się w upalne dni. Można do niego dodać truskawki lub inne owoce, na które akurat jest sezon.
Składniki:
400ml śmietanki 30% lub 36%
200g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
50g bez (kilkanaście sztuk)
truskawki lub inne owoce
opcjonalnie syrop z granatu lub inny syrop owocowy
Wykonanie:
Śmietanę ubijamy, powoli dodając do niej cuker puder. Następnie dodajemy serek mascarpone i ubijamy śmietanę na sztywno. Bezy kruszymy na mniejsze kawałki (kilka zostawiamy do dekoracji), mieszamy ze śmietaną.
Owoce kroimy na mniejsze kawałki, truskawki można lekko rozgnieść by puściły sok. W pucharkach układamy na zmianę śmietanę i owoce, polewamy syropem i dekorujemy bezami.
Deser najlepiej podawać schłodzony.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz