Te drożdżówki wprowadziły mnie trochę w klimat Świąt bo w trakcie pieczenia był w domu pyszny zapach waniliowo-pomarańczowy. Nie wiem jak Wy ale dla mnie aromat waniliowo-pomarańczowy kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Bułeczki wyszły pyszne, ser spowodował, że były delikatnie wilgotne a smak był wyborny, lekko pomarańczowy.
Składniki:
4 pełne szklanki mąki
4 dag drożdży,
½ szklanki cukru,
Szklanka mleka,
3 żółtka,
Farsz twarogowy:
25 dag twarogu,
1 małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego,
2 żółtka
2 łyżki cukru,
Skórka z 1 pomarańczy
cukier perlisty do posypania
Wykonanie
Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut).
Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, żółtka, i wyrośnięty zaczyn; wyrabiamy około 7 min. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1 godz.) Jak ciasto urośnie, jeśli jest za rzadkie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto musi mieć lekką ale nie lejąca konsystencję. Gotowe wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na średnią grubość i formujemy duże prostokąty.
Pomarańczę dobrze myjemy, sparzamy i ścieramy skórkę na drobnym tarku. Do miski dajemy twaróg, serek waniliowy, żółtka, skórkę z pomarańczy i mieszamy. Tak przygotowaną masę serową wykładamy ( robimy pas) na prostokątach, następnie zwijamy i sklejamy ciasto. Lekko kroimy drożdżówki na mniejsze kawałki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia; każdą smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy cukrem perlistym. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz