Piękna, słodka choinka z ciasta drożdżowego z dodatkiem maku. Jest trochę pracochłonna ale efekt w wyglądzie i smaku jest wart tej pracy. Mak kupujemy gotowy, w puszce co zdecydowanie zaoszczędzi nam czasu. Ciasto jest typowe drożdżowe i w połączeniu z makiem daje nam piękny makowiec na Święta.
Składniki:
500 g mąki pszennej,
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
200 ml mleka,
2 jajka,
50 g masła,
Masa makowa w puszce
Wykonanie
Jajka i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe ale nie za gorące, dodajemy pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut aby drożdże popracowały.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy podrośnięty zaczyn, jajka i mieszamy, następnie dodajemy roztopione, wystudzone masło i wyrabiamy ciasto około 10-15 minut aż będzie gładkie. Przykrywamy i zostawiamy na około 1 godz aby wyrosło.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski na deskę podsypaną mąką i wyrabiamy chwilę ciasto. Następnie formujemy grubszy wałek, dzielimy go na 3 części: pierwsza część największa, druga średnia i trzecia część najmniejsza.
Rozwałkowujemy pierwszą, największą część na kwadrat o wymiarach około 30/30, wykrawamy z niego duży trójkąt, przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy część maku na trójkąt.
Pozostałe skrawki po pierwszym kawałku ciasta łączymy z drugim, średnim i rozwałkowujemy go również na kwarta o średnicy 30/30, następnie wykrawamy trójkąt i nakładamy na niego mak. Trzecią najmniejszą część łączymy ze skrawkami ciasta pozostałego po drugim i ponownie wałkujemy na kwadrat i wykrawamy trzeci, ostatni trójkąt. Z pozostałego ciasta formujemy długi pasek, który nakładamy na środek trójkąta i w ten sposób powstanie pień choinki. Nacinamy trójkąt w paski, od pnia począwszy do końca ( około 5 nacięć wychodzi) a następnie skręcamy każdy pasek ze 2 , 3 razy. Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Tak przygotowaną choinkę wkładamy do piekarnika i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz