Babka drożdżowa nigdy nam się nie znudzi. Jest to najlepsze i ulubione ciasto na śniadanie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Podobnie jak z chlebem, zapach pieczonego ciasta drożdżowego roznosi się po domu i jest niezastąpiony i niepowtarzalny. U mnie najczęściej jest tak, że jak tylko wyciągnę ciasto piekarnika to są już chętni do jedzenia i trudno utrzymać żeby przestygło.
Dzisiaj babka jest ze skórką cytrynową co dodatkowo dodało jej pysznego smaku. Pieczone ciasto drożdżowe ze skórką cytrynową pachniało i smakowało wybornie. W takie zimne, jesienne dni aromatyczne, cytrynowe ciasto dodaje energii i nastraja bardzo pozytywnie. Można do niego podać domową konfiturę i cóż nam więcej potrzeba. No może pyszną kawę lub herbatę, ciepły koc i dobrą, nastrojową muzykę.
Dodam tylko, że ciasto na tą bakę powinno być dość lekkie bo wtedy babka będzie wyjątkowo puszysta i miękka. Pamiętajmy też o wyrabianiu ciasta przez co najmniej 10 minut, co też zapewni ciastu pulchności.
Składniki:
300g mąki pszennej,
20 g świeżych drożdży,
½ szklanki cukru,
½ szklanki mleka
2 jajka,
Skórka z 1 cytryny,
Płatki migdałowe do posypania na wierzch
Wykonanie
W naczyniu z ciepłym mlekiem rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut aby zaczyn urósł.
W między czasie myjemy dokładnie cytrynę, następnie sparzamy wrzątkiem, wycieramy i ścieramy na małych oczkach skórkę.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn; następnie wszystko mieszamy ( ja robię to ręcznie) około 8 min. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę a jeśli jest zbyt gęste podlewamy mlekiem. Ciasto na tą babkę powinno być lekkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pól godziny aby wyrosło. Po tym czasie dodajemy do wyrośniętego ciasta skórkę z cytryny i wyrabiamy jeszcze około 5 minut.
Babkę wkładamy do formy wysmarowanej olejem, posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie babkę wyjmujemy, studzimy i wyjmujemy z formy.
Tą babka jest bez tłuszczu?
Tak, bez tłuszczu.