Dorsz na puree z groszku

 Jest to proste danie do wykonania ale jednocześnie urozmaicone i smaczne. Puree z groszku okazało się być wyjątkowym i fajnym dodatkiem do  ryby. Moje dzieci lubią  groszek w wersji na surowo lub jako dodatek do zupy jarzynowej ale były miło zaskoczone połączeniem groszku  i ryby. Polecam spróbujcie, też będziecie miło zaskoczeni.

 

Składniki ( 4 porcje):

ok 300g filetu świeżego z dorsza

250g zielonego groszku – może być mrożony

1 mała cebula,

1 kostka czosnkowa, 

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

śmietana 12%

masło

sok z 1  cytryny

Wykonanie

Rybę oczyszczamy – ze  skóry i ości ( o ile są ), myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie doprawiamy  solą, pieprzem, kostką czosnkową, sokiem z cytryny i odkładamy na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce.

W garnku gotujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej groszek , gotujemy około 10 minut, tak aby groszek się nie rozgotował.  W między czasie na patelni, na maśle  szklimy drobno posiekaną cebulę.

Odcedzamy ugotowany groszek, dodajemy usmażoną cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku i łyżkę śmietany. Miksujemy blenderem na gładką masę; doprawiamy solą i pieprzem.

Gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu – ja gotuję trochę krócej bo nie lubię rozgotowanego ryżu.

Patelnię  grillową smarujemy olejem rzepakowym i rozgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy rybę i obsmażamy po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerzu wykładamy ciepłe purre, na to dajemy 2 łyżki ryżu a  na wierzch  usmażoną rybę. Kropimy całość  sokiem z cytryny i podajemy.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Gosia
    6 lutego
    Odpowiedz

    Jakie apetyczne danie i zdjęcia!!!mniam

  2. 8 lutego
    Odpowiedz

    jak się cieszę, że do Ciebie zajrzałam – Twój dorsz mnie zaintrygował i pewnie zrobię wg Twojego przepisu, koniecznie na groszku 🙂 dzięki za inspirację 🙂

  3. kuchnia_breni
    9 lutego
    Odpowiedz

    Nie ma za co, cieszę się 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.