Dorsz atlantycki zapiekany z warzywami

Delikatne mięso dorsza w połączeniu z warzywami to pyszne danie dla miłośników ryb. Warzywa przygotowałam podobnie jak leczo warzywne, dodałam świeże listki bazylii i zapiekłam z rybą. Ryba w trakcie pieczenia przeszła smakiem i aromatem warzyw więc smakowała wybornie. Taką rybę można zjeść bez żadnych dodatków ale można też dodać ryż lub tłuczone ziemniaki. Była to jedna z lepszych wersji ryb jakie zrobiłam ostatnio. Polecam…

dorsz z warzywami

Składniki:

2 filety z dorsza atlantyckiego

1średnia cukinia,

1 cebula,

1 papryka,

pomidory świeże lub z puszki,

świeże liście bazylii

oliwa,

sól, pieprz biały do smaku,

sok z ½ cytryny,

2 łyżki mąki pszennej,

Olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Rybę czyścimy z ości, myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, rybę obtaczamy w mące i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Podsmażone kawałki ryby przekładamy na blachę.

Przygotowujemy warzywa

Cukinię, paprykę myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę ,  dodajemy cebulę pokrojoną w talarki, pokrojoną paprykę, cukinię i całość podsmażamy( około 10 minut). Dodajemy pomidory i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pokrojonymi listkami bazylii.

Dusimy całość jeszcze około 5 minut.

Gotowe warzywa układamy na rybie i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut.

dorsz z warzywami-002dorsz z warzywami-001

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.