Delikatne mięso dorsza w połączeniu z warzywami to pyszne danie dla miłośników ryb. Warzywa przygotowałam podobnie jak leczo warzywne, dodałam świeże listki bazylii i zapiekłam z rybą. Ryba w trakcie pieczenia przeszła smakiem i aromatem warzyw więc smakowała wybornie. Taką rybę można zjeść bez żadnych dodatków ale można też dodać ryż lub tłuczone ziemniaki. Była to jedna z lepszych wersji ryb jakie zrobiłam ostatnio. Polecam…
Składniki:
2 filety z dorsza atlantyckiego
1średnia cukinia,
1 cebula,
1 papryka,
pomidory świeże lub z puszki,
świeże liście bazylii
oliwa,
sól, pieprz biały do smaku,
sok z ½ cytryny,
2 łyżki mąki pszennej,
Olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Rybę czyścimy z ości, myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, rybę obtaczamy w mące i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Podsmażone kawałki ryby przekładamy na blachę.
Przygotowujemy warzywa
Cukinię, paprykę myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy cebulę pokrojoną w talarki, pokrojoną paprykę, cukinię i całość podsmażamy( około 10 minut). Dodajemy pomidory i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pokrojonymi listkami bazylii.
Dusimy całość jeszcze około 5 minut.
Gotowe warzywa układamy na rybie i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz