Święta Wielkanocne mamy już dosłownie za chwilę. Tradycyjnie na stole wielkanocnym musi pojawić się żurek. W tym roku postanowiłam sama zrobić zakwas na żurek, tak aby żurek przypominał ten, który robiła moja babcia – zapach, smak i konsystencja. Zachęcam Was do zrobienia domowego zakwasu bo nie równa się tym kupowanym w sklepach. Żurek z takiego zakwasu jest pyszny.
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej,
1 litr wody przegotowanej – letniej,
4 ząbki czosnku,
3 liścia laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego
Płaska łyżeczka soli,
Kromka chleba na zakwasie
Wykonanie:
Do większego naczynia glinianego/słoika wsypujemy mąkę i zalewamy letnią przegotowaną wodą. Całość mieszamy aby nie było grudek. Następnie dodajemy lekko rozgnieciony czosnek (nie obrany), ziele angielskie, liście laurowe i mieszamy zawiesinę. Na koniec dodajemy kromkę chleba na zakwasie. Naczynie nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
Jeśli lubimy żurek intensywniejszy w smaku możemy wydłużyć czas fermentacji. Po tym czasie wyławiamy skórki, przyprawy i możemy przystąpić do gotowania żurku.
Zakwas na żurek możemy również przelać do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Bardzo fajny przepis, chętnie skorzystam, jeszcze zdążę przed niedzielą 🙂
Fajny przepis, nie robiłam jeszcze sama takiego zakwasu, a taki domowy o niebo lepszy od tego ze sklepu 🙂