Przepis ten przygotowała tym razem dla was moja córka – współprowadząca ze mną bloga.
Wróciło do nas na szczęście upalne lato, taki desernik jogurtowy na zimno sprawdzi się więc idealnie jako deser. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, musi jednak przynajmniej kilka godzin spędzić w lodówce, by desernik odpowiednio zastygł. Deser ten nie jest bardzo słodki, choć też nie jest do końca fit 🙂 Ale z pewnością posmakuje wielbicielom deserów na zimno.
Składniki:
200ml śmietanki 30%
400g jogurtu greckiego
200g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
ok. 400g owoców – malin, jagód
galaretka owocowa
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia.
Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier puder i mascarpone cały czas ubijając. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy masę. Wlewamy do niej ostudzoną żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy połowę owoców.
Masę przelewamy do tortownicy, na wierzchu układamy resztę owoców i gotowy deser wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, zostawiamy do ostudzenia, następnie wylewamy na wierzch deseru i wkładamy go ponownie do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz