W letnie, upalne niedziele lubimy jadać proste desery z sezonowymi owocami. Najlepsze są oczywiście lody ale czasami lubimy dogodzić sobie deserem z serka mascarpone i bitej śmietany- bardzo go lubimy, pomimo tego, że ma dużo kalorii.
Deser jest prosty do zrobienia ale najważniejsze to zrobić go wcześniej i dobrze schłodzić w lodówce. Do masy śmietanowej możemy dodać takie owoce jak lubimy a w lecie ich nie brakuje.
Składniki
1 opakowanie 250 ml śmietanki na desery – 30/36 %,
1 duże opakowanie serka mascarpone,
3 łyżki cukru pudru,
1 śmietanfix,
1 cukier waniliowy,
Truskawki, maliny, borówki amerykańskie itp
Wykonanie:
W dużej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. W innej mniejszej misce mieszamy cukier, cukier waniliow, śmietanfix i dodajemy do ubitej śmietany cały czas wszystko ubijając. Na koniec dodajemy serek mascarpone też delikatnie ubijając.
Owoce myjemy, czyścimy i np. truskawki kroimy na mniejsze kawałki.
Do miseczek szklanych nakładamy owoce. Na owoce nakładamy masę śmietanową, na to nakładamy drugą warstwę owoców. Na końcu całość możemy posypać startą gorzką czekoladą.
Deser musiał być pyszny… Wygląda prze smacznie:)
Prawdziwe cudo. Pyszność na upały. Maliny i mascarpone – poezja, prawdziwa kulinarna poezja.
Tak, jest to idealny deser na upały:) Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Uwielbiam takie – są delikatne, leciutkie, z dużą ilością owoców… Coś pysznego 🙂
Z podanych składników ile mniej więcej wyjdzie porcji?;-)
około 6 … 🙂 Pozdrawiam !
Duże opakowanie serka to jaka gramatura bo teraz są naprawdę różne pojemności i na tyle składników ile w przepisie jest to właśnie nie wiem ??
300 g serka mascarpone. Pozdrawiam !