Czekoladowy sernik na zimno z malinami

Jest to najlepszy deser na upalne dni, których ostatnimi czasy nam nie brakuje. Lato nas rozpieszcza na całego, czemu więc nie porozpieszczać się jeszcze bardziej 🙂 Czekolada i maliny to nasze ulubione smaki, które w połączeniu smakują wyśmienicie – niebo w.. buzi 🙂 Zachęcam do przygotowania tego sernika, który wbrew pozorom jest szybkim i rewelacyjnymi deserem na ciepłe dni

 DSC_0032

Składniki na formę o średnicy 26 cm

Spód:

2 szklanki mieszanki z orzechów włoskich, ziaren słonecznika, siemienia lnianego,, migdałów

125 g masła

Masa serowa

½ kg sera mielonego,

500 g serka homogenizowanego waniliowego,

150 g cukru pudru,

8 łyżeczek żelatyny,

3 tabliczki gorzkiej czekolady

Maliny

Wykonanie

Formę na tort smarujemy masłem. Do blendera dajemy mieszankę i miękkie masło i blendujemy chwilę. Gotowe układamy w formie na tort i schładzamy w lodówce.

Dwie tabliczki czekolady rozpuszczamy np. na parze lub w mikrofali. Żelatynę zalewamy wrzątkiem(dajemy znacznie mniej wody jak jest w proporcjach na opakowaniu żelatyny- ja dałam 3/4 szklanki na 8 łyżeczek), mieszamy dokładnie i chwilę studzimy.

Do miski dajemy zmielony twaróg, serek homogenizowany i miksujemy. Dodajemy cukier puder, i miksujemy nadal.

Do rozpuszczonej czekolady dajemy żelatynę i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy do mieszanki serowej i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Masę przelewamy do formy i dajemy do lodówki na około 2 godziny.

Po tym czasie, jak masa zastygnie, na wierzch dajemy czekoladę ( rozpuszczoną na parze wodnej ), krótko studzimy i smarujemy sernik. Na czekoladę ( zaraz po posmarowaniu) dajemy maliny i studzimy ponownie.

DSC_0029 DSC_0002

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 21 sierpnia
    Odpowiedz

    Mniam, wygląda tak apetycznie. Uwielbiam maliny 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.