Czekoladowe muffinki z żurawiną i wkładką z białej czekolady

Muffinki to szybkie a zarazem rewelacyjne słodkości do sobotniej, niedzielnej kawy.

Można je robić  w różnych smakach, z różnymi dodatkami a zawsze smakują wyjątkowo.

Dzisiaj moja propozycja to muffinki czekoladowe z dodatkową wkładką z białej czekolady.  Do tego suszona żurawina, na wierzch serek mascarpone, truskawki  i od razu robi się wiosennie i smakowicie.

 

Składniki:

150 g mąki pszennej

100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

2 łyżki kakao

100g cukru brązowego,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

2 jajka,

1 szklanka kefiru,

6  łyżek oleju,

50 g czekolady białej

Żurawina suszona,

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Mąkę pszenną przesiewamy z kakao, dodajemy mąkę orkiszową, proszek  do pieczenia i mieszamy.

W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy kefir i olej i mieszamy składniki do połączenia się.

Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszamy tak by masa się połączyła, ale nie musi być gładka.  Dodajemy suszoną żurawinę i mieszamy.

Czekoladę białą kroimy w kostkę. Wypełniamy papilotki masą do ok ¾  wysokości foremek. Następnie wkładamy do każdego ciasta po kawałku białej czekolady.

Pieczemy ok 25min, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Podajemy z serkiem mascarpone i truskawkami.

 

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.