Muffinki to szybkie a zarazem rewelacyjne słodkości do sobotniej, niedzielnej kawy.
Można je robić w różnych smakach, z różnymi dodatkami a zawsze smakują wyjątkowo.
Dzisiaj moja propozycja to muffinki czekoladowe z dodatkową wkładką z białej czekolady. Do tego suszona żurawina, na wierzch serek mascarpone, truskawki i od razu robi się wiosennie i smakowicie.
Składniki:
150 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżki kakao
100g cukru brązowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka,
1 szklanka kefiru,
6 łyżek oleju,
50 g czekolady białej
Żurawina suszona,
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Mąkę pszenną przesiewamy z kakao, dodajemy mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i mieszamy.
W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy kefir i olej i mieszamy składniki do połączenia się.
Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszamy tak by masa się połączyła, ale nie musi być gładka. Dodajemy suszoną żurawinę i mieszamy.
Czekoladę białą kroimy w kostkę. Wypełniamy papilotki masą do ok ¾ wysokości foremek. Następnie wkładamy do każdego ciasta po kawałku białej czekolady.
Pieczemy ok 25min, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Podajemy z serkiem mascarpone i truskawkami.
Muffinki smakują przepysznie! Połączenie białej czekolady i żurawiny, mmmmm.