Z okazji światowego dnia czekolady i u mnie na blogu nie mogłoby zabraknąć przepisu, w którym własnie ten przepyszny składnik pełni główną rolę. No bo, w końcu, kto z nas nie przepada za czekoladą? ?Ciasto to, w 100% czekoladowe z przepyszną śmietanową chmurką, inspirowane jest przepisem Nigelli Lawson. Jest wyśmienite i smakuje prawdziwą czekoladą. No i wbrew pozorom nie jest 'aż tak’ kaloryczne, jak mogłoby się wydawać 😉
Składniki:
- 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% kakao)
- 125g miękkiego masła
- 6 jaj
- 200g cukru
- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 3 łyżki cukru pudru
- śmietan fix 2 opakowania,
- 1 słoiczek konfitury wiśniowej
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180oC. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. W misce ucierać żółtka z cukrem. Dodać do utartych żółtek przestudzoną czekoladę z masłem, następnie ubitą pianę, bardzo delikatnie wszystko wymieszać do połączenia się składników.
Tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto czekoladowe wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Ciasto po upieczeniu będzie ciężkie i bardzo mocno czekoladowe. W trakcie studzenia opada.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym,
śmietanfix-em. Wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe konfiturę wiśniową a na to ubitą śmietanę.
przepis bierze udział w akcji
Ależ apetyczna ta chmurka 🙂
poczułam się jak w niebie ;]
PYSZNOŚCI.. dziękuję za udział w akcji.
mega czekoladowe i mega pyszne:)
Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak PYSZNE ciasto! Zdecydowanie jest to mój nr 1 wśród wypieków, sądząc po komentarzach rodzinki – nie tylko mój 🙂
Kasiu bardzo się cieszę, że ciasto posmakowało i wyszło 🙂