„Czekoladowa chmura”

Z okazji światowego dnia czekolady i u mnie na blogu nie mogłoby zabraknąć przepisu, w którym własnie ten przepyszny składnik pełni główną rolę. No bo, w końcu, kto z nas nie przepada za czekoladą?  ?Ciasto to, w 100% czekoladowe z przepyszną śmietanową chmurką, inspirowane jest przepisem Nigelli Lawson. Jest wyśmienite i smakuje prawdziwą czekoladą. No i wbrew pozorom nie jest 'aż tak’ kaloryczne, jak mogłoby się wydawać 😉

Składniki:

  • 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% kakao)
  • 125g miękkiego masła
  • 6 jaj
  • 200g cukru
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki cukru pudru
  • śmietan fix 2 opakowania,
  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180oC. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. W misce ucierać żółtka z cukrem. Dodać do utartych żółtek przestudzoną czekoladę z masłem, następnie ubitą pianę, bardzo delikatnie wszystko wymieszać do połączenia się składników.

Tortownicę  wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto czekoladowe wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Ciasto po upieczeniu będzie ciężkie i bardzo mocno czekoladowe. W trakcie studzenia opada.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym,
śmietanfix-em. Wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe konfiturę wiśniową a na to ubitą śmietanę.

przepis bierze udział w akcji

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. bozena-1968
    12 kwietnia
    Odpowiedz

    PYSZNOŚCI.. dziękuję za udział w akcji.

  2. kulinarnespotkania
    12 kwietnia
    Odpowiedz

    mega czekoladowe i mega pyszne:)

  3. Kasia
    5 sierpnia
    Odpowiedz

    Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak PYSZNE ciasto! Zdecydowanie jest to mój nr 1 wśród wypieków, sądząc po komentarzach rodzinki – nie tylko mój 🙂

  4. kuchnia_breni
    6 sierpnia
    Odpowiedz

    Kasiu bardzo się cieszę, że ciasto posmakowało i wyszło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.