Cynamonki z polewą z białej czekolady i pistacjami

 

Cynamonki to typowo jesienne słodkości. Dzisiaj moja propozycja na nie z dodatkiem purée z dyni. Dynia dodaje pięknego, żółtego koloru ciastu i dodatkowo dłużej utrzymuje jego świeżość. Polane białą czekoladą i posypane pistacjami smakują wyjątkowo. Idealne jako jesienny deser.

Składniki na jedną blachę z piekarnika:

400 g  mąki pszennej,

150 ml mleka,

1 jajko,

1 żółtko

3 łyżki cukru,

80  g miękkiego masła,

30 g świeżych drożdży,

szczypta soli,

½  szklanki purée z dyni,

Masa cynamonowa:

70 g miękkiego  masła,

4 łyżki cukru,

4 łyżki cynamonu,

Polewa z białej czekolady:

Tabliczka białej czekolady,

50 ml śmietanki 30 %

Pistacje

Wykonanie

Mleko podgrzewamy delikatnie, zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i szczyptę soli. Mieszamy, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu  aby zaczyn wyrósł.

Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, jajko, żółtko i mieszamy i wyrabiamy około 10 minut. Następnie dodajemy miękkie masło i purée z dyni i wyrabiamy nadal aż ciasto będzie miękkie i elastyczne – około 5-7 minut. Przykrywamy ciasto i zostawiamy w ciepłym miejscu aż wyrośnie – około godziny.

Cynamon ucieramy  z cukrem i cynamonem.

Na stolicy podsypujemy mąkę, wykładamy wyrośnięte ciasto i  formujemy z niego prostokąt.
½ ciasta smarujemy masą cynamonową, drugą połową przykrywamy masę . Kroimy 12 pasków i w każdym robimy jeszcze 2 równoległe nacięcia – nie do końca nacinamy. Zwijamy każdy kawałek w spiralę a następnie w rulon. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Zachowujemy odstępy między roladkami bo urosną. Zostawiamy roladki na około 30 minut aby wyrosły.

Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.

Pieczemy około 25 minut aż będą rumiane.

Roztapiamy czekoladę w śmietance i polewamy cynamonki. Na koniec posypujemy pistacjami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.