Jesień to czas na cynamonki. Można je piec cały rok ale jesienią i zimą smakują wyjątkowo. Zapach unoszący się w trakcie pieczenia to miód na serce.
Dziś cynamonki odrywane z kremem malinowym. Bardzo puszyste, delikatne, aromatyczne a polewa malinowa dodaje świeżości.
Składniki na formę o średnicy 35 cm :
400 g mąki pszennej,
150 ml mleka,
2 jajka,
3 łyżki cukru,
80 g miękkiego masła,
30 g świeżych drożdży,
szczypta soli,
Masa cynamonowa:
70 g miękkiego masła,
4 łyżki cukru,
3 łyżki cynamonu,
Polewa malinowa:
½ szklanki musu malonowego,
150 g serka mascarpone
Pistacje
1 żółtko i łyżka mleka do smarowania
Wykonanie
Mleko podgrzewamy delikatnie, zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i szczyptę soli. Mieszamy, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby zaczyn wyrósł.
Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, jajka i mieszamy i wyrabiamy około 4 minut. Następnie dodajemy miękkie masło i wyrabiamy nadal aż ciasto będzie miękkie i elastyczne – około 10 minut. Przykrywamy ciasto i zostawiamy w ciepłym miejscu aż wyrośnie – około godziny.
Cynamon ucieramy z cukrem i masłem.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Na stolicy podsypujemy mąkę, wykładamy wyrośnięte ciasto i formujemy z niego prostokąt.
Smarujemy masą cynamonową i składamy w rulon. Kroimy 8-10 pasków o szerokości 4 cm i układamy, wierzchem z pastą cynamonową, w formie wyłożonej papierem do pieczenia . Zostawiamy roladki na około 30 minut aby wyrosły. Smarujemy żółtkiem z mlekiem.
Pieczemy około 30 minut aż będą rumiane.
Mascarpone ucieramy z musem malinowym i smarujemy po wierzchu cynamonek. Na koniec posypujemy pistacjami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz