To pomysł na szybki i lekki obiad czy też kolację na ciepło. Pieczarki wcześniej podsmażamy z cebulą i czosnkiem, następnie dodajemy do cukinii, kilka listków świeżego tymianku i wszystko zapiekamy z serem mozarella.
Jeśli kiedyś jedliście pizzę z pieczarkami, to jest to ten sam smak. Nie ma ciasta ale jest cukinia.
Pyszne, aromatyczne i szybkie do zrobienia danie na obiad lub kolację.
Składniki:
2 nieduże cukinie,
100 g pieczarek,
1 mała cebula,
Ząbek czosnku,
Parę listków świeżego tymianku,
100 g startego sera mozarella,
Sól, pieprz,
Masło klarowane, oliwa
Wykonanie:
Pieczarki myjemy, suszymy i kroimy na małe ćwiartki.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, pieczarki, sól, pieprz i dusimy na małym ogniu około 5 – 8 minut ( aż woda dobrze wyparuje), mieszając od czasu do czasu.
Cukinie myjemy i przekrawamy na dwie części, wzdłuż. Łyżką wyjmujemy miąższ z cukinii.
Gotowe połówki cukinii układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem. Nakładamy pieczarki, posypujemy listkami tymianku i serem mozarella. Polewamy oliwą.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25-30 minut.
Podajemy z sałatką lub ketchupem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz