Ciasto z morelami i jabłkami w kremie waniliowym

Lato obfituje już w pyszne świeże i polskie owoce. Ostatnio przygotowałam swojej rodzinie ciasto z jabłkami i morelami ( jedne i drugie uwielbiamy). Ale, żeby nie było to typowe ciasto kruche z owocami, zrobiłam  krem waniliowy, który w połączeniu z ciastem i owocami okazał się być „strzałem w dziesiątkę”. Zrobiłam małą blachę bo myślałam, że może nie będzie smakować ale ciasto zniknęło w tempie expressowym – było pyszne.

 

Składniki na małą  blachę:

 30 dag  mąki pszennej,

1 żółto i jedno całe jajko,

1/3  szklanki cukru

1/2 kostki masła,

1/2 łyżeczka proszku do pieczenia,

 3 łyżki  mleka ,

1/2 kg jabłek,

1/2 kg moreli

Krem waniliowy:

1 szklanka mleka

1  cukier  waniliowy,,

2 łyżki cukru,

2 łyżki mąki pszennej,

2 jajka,


Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy masło,  i siekamy. Następnie dodajemy żółtko, całe jajko, mleko i wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy  na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotowujemy krem waniliowy: do miski dajemy mleko, cukier, cukier waniliowy, jajka i ubijamy delikatnie. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy na jednolitą masę.

Gotowy krem wlewamy na ciasto a na to wykładamy umyte  ćwiartki jabłek i pokrojone na pół morelki.  Mi zostało nieco ciasta i z niego zrobiłam kruszonkę – starłam na grubym oczku na owoce.Pieczemy w temp. 180 stopni około 45  min.

Upieczone i wystudzone możemy albo posypać cukrem pudrem albo – tak jak ja – dodatkowo udekorować świeżymi owocami sezonowymi. 😉

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 9

  1. shinawa
    1 sierpnia
    Odpowiedz

    idealne! po prostu idealne! nie uwierzę, że prawdziwe póki nie spróbuje! poproszę kawałek! 😀

  2. kuchnia_breni
    1 sierpnia
    Odpowiedz

    Poczęstowałabym z chęcią, ale.. zniknęło szybciej niż się spodziewałam 🙂

  3. Jacek M
    1 sierpnia
    Odpowiedz

    ciasto wygląda bardzo apetycznie – zapewne smakuje podobnie 😀 ale czy na krem i owoce, które są na blaszce dodajemy ciasto, aby powstała widoczna na zdjęciu „kruszonka”?

  4. Canette
    1 sierpnia
    Odpowiedz

    Pyszne, letnie i lekkie, takie właśnie lubię 🙂

  5. kuchnia_breni
    3 sierpnia
    Odpowiedz

    Jacek – już to uwzględniłam w przepisie, choć tak na prawdę mimo, że wygląda inaczej, wiele tej kruszonki nie ma, ot tyle co mi zostało ciasta 🙂

  6. Pati
    5 czerwca
    Odpowiedz

    Wlasnie przymierzam się do zrobienia tego ciasta.
    Natomiast na stronie jest błąd zamiast wartosci podanych co do gramatury są znaki zapytania??? Pomóżcie proszę jestem początkująca nie wiem jak to wywazyc aby bylo dobrze.

  7. Brenia
    5 czerwca
    Odpowiedz

    Dzięki za zwrócenie uwagi już poprawiłam dane o gramaturach 😉 powodzenia w pieczeniu!

  8. Mmmm, jak wspaniale się prezentuje i na pewno smakuje świetnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.