Jeśli lubicie takie mocno czekoladowe ciasta z kremem, to jest to idealna propozycja dla Was. WZ-tka to ciasto klasyczne ale i bardzo eleganckie więc z powodzeniem może np. zastąpić tort urodzinowy lub po prostu być wyśmienitym deserem świątecznym.
Składniki:
25dag cukru,
6 jaj ,
7 dag mąki ziemniaczanej(ok 4 łyżki)
6 dag kakao ,
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Bita śmietana:
500g śmietany 36 % ,
1 cukier waniliowy ,
2 łyżki cukru pudru,
śmietan fix – 2 opakowania
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, żółtka i ubijamy jeszcze chwile. Po ubiciu jajek na gładką masę dodajemy mąkę, kakao i łyżeczkę proszku do pieczenia – wszystko dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy ciasto 1/2 godz.
Ubijamy śmietanę kremówkę a w trakcie wsypujemy do niej wymieszane razem: cukier puder, cukier waniliowy, śmietan fix.
Upieczony i wystudzony biszkopt kakaowy przekrawamy na pół i na spód nakładamy bitą śmietanę. Następnie przykrywamy drugim ciastem. Czekoladę roztapiamy w garnuszku z mlekiem, po ostudzeniu wylewamy polewę czekoladową na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
wygląda szałowo!
Robiłam kiedyś to ciasto, ale mi nie wyszło 🙁 muszę spróbować wg Twojej recepty 🙂
Witam, jakie wymiary foremki do tego przepisu?
Foremka o wymiarach ok 25x30cm
Tylko 7 dkg mąki ziemniaczanej??????????bez mąki pszennej??????
tak, w tym cieście jest tylko mąka ziemniaczana oraz kakao.
Ciasto wyszło super! Troszkę tylko namoczyłam ponczem, żeby było bardziej aromatyczne. Wyszło mi 12 porcji. Dodaję do swoich przepisów. Dzięki 🙂
Ciasto bardzo udane, super !!! Namoczyłam je tylko ponczem. Polecam.
Dodaje je do swoich popisowych przepisów. Dziękuję za przepis 🙂
ja też dziękuję 🙂 Cieszę się, że ciasto wyszło i smakowało 🙂 Pozdrawiam !!