Ciasta marchewkowe lubimy. Przygotowanie takiego ciasta nie jest ani skomplikowane ani pracochłonne.
Trzeba obrać, wymyć i zetrzeć marchewki i połączyć z sypkimi i płynnymi składnikami. Moje Dzieci lubią czekoladę więc tym razem zrobiłam ciasto marchewkowe z prawdziwą czekoladą. Dałam czekoladę gorzką i mleczną. Nie dałam cukru bo miód i czekolady wystarczyły aby ciasto było słodkie.
Jeśli zastanawiacie się nad ciastem do niedzielnej kawy to takie czekoladowo-marchewkowe będzie w sam raz. U mnie zniknęło w mig.
Składniki
250 g mąki pszennej,
300 g marchewki,
1 tabliczka czekolady gorzkiej – 100 g,
1 tabliczka czekolady mlecznej – 100 g
100 g masła,
4 łyżki miodu,
½ szklanki mleka,
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1 cukier waniliowy,
Jogurt naturalny – 180 g ,
2 pomarańcze średniej wielkości,
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W garnku podgrzewamy masło, czekolady, mieszamy w trakcie podgrzewania. Jak już masło się rozpuści i połączy z czekoladą zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dajemy jajka, mleko i dokładnie mieszamy wszystko.
W misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i mieszamy wszystko. Do takich suchych składników dodajemy mokre, startą marchew i wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy aż się dobrze połączy.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 – 45 minut.
Gotowe upieczone i wystudzone smarujemy gęstym jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem waniliowym i kawałkami pomarańczy.
Kuszące, idealne na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi!
Tak, idealne !! Pozdrawiam 🙂
Witam, Jakiej wielkości tortownica jest odpowiednia na tę ilość ciasta ?
Potrzebna jest tortownica o średnicy 25 cm