Rabarbar pojawiał się u mnie już nie raz, ale nie mogło zabraknąć klasycznego, kruchego ciasta z rabarbarem. Nie wiem jak Wy ale ja robię z ciasta kruchego różne pyszne słodkości z owocami : babeczki, ciasteczka itd… i lubimy je najbardziej. Przepis, który jest do dzisiejszego ciasta modyfikuję czasami tak, że dodaję 1-2 łyżki smalcu ( tak robi moja mama) i wtedy ciasto jest super kruche. Polecam spróbujcie!!
Składniki na dużą blachę:
70 dag mąki pszennej,
3 żółtka i jedno całe jajko,
1 margaryna,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szklanka cukru
½ szklanki mleka,
pęczek rabarbaru( około 6-7 sztuk),
2 łyżki cukru do rabarbaru
Wykonanie:
Rabarbar obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy cukrem. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy. Następnie dodajemy 3 żółtka, jedno całe jajko, mleko i wyrabiamy ciasto. Białka zostawiamy do ubicia z cukrem.
Ciasto dzielimy na dwie części, z tym, że jedna część ma być większa – ta na blachę a druga mniejsza na kruszonkę. Mniejszą część ciasta wkładamy na pół godz. do lodówki i następnie robimy kruszonkę ( ścieramy ciasto na tarce – na dużych otworach). Większą rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy rabarbar. Trzy białka ubijamy ze szczyptą soli a następnie dodajemy cukier i ubijamy na sztywną i kremową masę. Nakładamy pianę na rabarbar a następnie na to kruszone ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.
Upieczone i wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem. Rewelacja….
Moja babcia tez dodaje smalcu do kruchego ciasta 🙂
Super patent! 😀
A takie ciacho z rabarbarem chetnie bym zjadla.. mmm <3
pyszniaste!
i te kawałki rabarbaru w środku *.*
Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar 🙂
Ale piękne :)!
Wygląda prześlicznie z tym różowym rabarbarem 🙂
Nie wyszło, spód rozmókł od rabarbaru i się nie upiekł, pianka też się rozciapała ;((
Dokładnie, tak jak wyżej napisane, ciasto mokre od rabarbaru, wcale nie wyrosło, pianka również się nie udała. Przepis oceniam jako bardzo marny, szkoda wydanych pieniędzy i pracy piekarnika