Ciasto kruche z jabłkami i gruszką

To pyszne ciasto powstało w związku z przeglądem w spiżarce przetworów  z ubiegłego roku. Okazało się, że został mi duży słoik słodkich, smażonych  jabłek i 3 słoiki gruszek w słodkiej zalewie – wszystko robione w domu z owoców z przydomowego sadu. Połączenie jabłek z gruszkami dało pyszne i pachnące ciasto. Nawet jeśli nie macie takich przetworów to polecam aby przygotować ze świeżych owoców bo ciasto jest rewelacyjne.

 

Składniki na dużą blachę:

 60 dag  mąki pszennej,

3 żółtka,

1 całe jajko

pół szklanki cukru

1 margaryna,

2 łyżki smalcu,

łyżeczka proszku do pieczenia,

pół szklanki mleka,

1 duży słoik jabłek lub 1 ½  kg świeżych  jabłek

Gruszki w słodkiej zalewie

Cynamon

Wykonanie

Jeśli nie mamy gotowego przecieru  z jabłek to  świeże jabłka przygotowujemy wcześniej: obieramy, kroimy na małe kawałki i dusimy w garnku z 2 łyżkami wody,  cukrem waniliowym i z łyżką zwykłego cukru do momentu aż będą mieć konsystencję marmolady. Podsmażone jabłka schładzamy.

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki: jajko, żółtka, proszek do pieczenia, cukier, mleko i wyrabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części, z tym, że jedna część ma być większa ( na spód blachy) a z drugiej  mniejszej zrobimy krateczkę na wierzch. Jedną, większą część rozwałkowujemy  na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy podsmażone i wystudzone jabłka, na jabłka dajemy pokrojone w kawałki gruszki ze słodkiej zalewy i całość posypujemy cynamonem. Drugą ( mniejszą) część ciasta rozwałkowujemy na placek i kroimy na paski o różnej wielkości  a następnie z tych pasków formujemy na wierzchu ciasta kratkę . Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.

Upieczone i wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem. Rewelacja….

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.