Ciasto drożdżowe z musem rabarbarowym i kremem pistacjowym

Czas na rabarbar i słodkości z nim. Lubię ciasta z rabarbarem a najbardziej drożdżowe. W moim rodzinnym domu rósł na ogrodzie rabarbar i mama gotowała kompoty i piekła właśnie drożdżowe ciasta z rabarbarem, stąd mam duży sentyment do takich ciast.

Dziś propozycja takie ciasta ale  bardzo bogata bo z musem  rabarbarowym, z kruszonką i kremem pistacjowym. Wierzcie mi pycha !

Składniki:

400 g  mąki  pszennej,

 3 żółtka,

50 g drożdży,

 ½    szklanki cukru,

1/2   szklanki mleka,

3 łyżki gęstej śmietany 18 %,

100 g masła,

Kruszonka:

70 g masła,

100 g mąki,

100 cukru brązowego

Mus rabarbarowy:

6 gałązek rabarbaru,

½ szklanki brązowego cukru,

1 łyżeczka cukru waniliowego,

Sok z cytryny,

Krem pistacjowy:

Pasta pistacjowa,

½ szklanki śmietanki 30 %

Pistacje do posypania

Wykonanie

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w tem. pokojowej.

Do naczynia przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy pokruszone drożdże,  3 łyżki ciepłego  mleka, łyżkę cukru, szczyptę soli, delikatnie mieszamy i zostawiamy aby drożdże popracowały. Jak drożdże wyrosną dodajemy resztę mleka, żółtka, resztę cukru i gęstą śmietanę, wyrabiamy ciasto 5 minut. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze 5 minut.  Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz.

W między czasie przygotowujemy mus rabarbarowy. Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Dajemy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i dusimy do uzyskania musu ( mieszając od czasu do czasu). Można dodać 2 łyżki wody, gdy owoce przywierały do garnka. Studzimy.

Przygotowujemy kruszonkę.

Wszystkie składniki mieszamy w misce, do momentu uzyskania kruszonki.

Wyrośnięte  ciasto  lekko mieszamy i w zależności od konsystencji dodajemy jeszcze trochę mąki – ciasto musi mieć konsystencję jak na pierogi.

Wałkujemy, przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i odstawiamy na ok. ½ godz. w ciepłe miejsce by urosło. Nakładamy wystudzony mus, kruszonkę  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni,  pieczemy ok. 45min.

Pastę pistacjową lekko ubijamy ze śmietanką do uzyskania kremu.

Gotowe krótko studzimy, polewamy kremem pistacjowym i posypujemy pokruszonymi pistacjami.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.