Czas na rabarbar i słodkości z nim. Lubię ciasta z rabarbarem a najbardziej drożdżowe. W moim rodzinnym domu rósł na ogrodzie rabarbar i mama gotowała kompoty i piekła właśnie drożdżowe ciasta z rabarbarem, stąd mam duży sentyment do takich ciast.
Dziś propozycja takie ciasta ale bardzo bogata bo z musem rabarbarowym, z kruszonką i kremem pistacjowym. Wierzcie mi pycha !
Składniki:
400 g mąki pszennej,
3 żółtka,
50 g drożdży,
½ szklanki cukru,
1/2 szklanki mleka,
3 łyżki gęstej śmietany 18 %,
100 g masła,
Kruszonka:
70 g masła,
100 g mąki,
100 cukru brązowego
Mus rabarbarowy:
6 gałązek rabarbaru,
½ szklanki brązowego cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
Sok z cytryny,
Krem pistacjowy:
Pasta pistacjowa,
½ szklanki śmietanki 30 %
Pistacje do posypania
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w tem. pokojowej.
Do naczynia przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy pokruszone drożdże, 3 łyżki ciepłego mleka, łyżkę cukru, szczyptę soli, delikatnie mieszamy i zostawiamy aby drożdże popracowały. Jak drożdże wyrosną dodajemy resztę mleka, żółtka, resztę cukru i gęstą śmietanę, wyrabiamy ciasto 5 minut. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze 5 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz.
W między czasie przygotowujemy mus rabarbarowy. Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Dajemy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i dusimy do uzyskania musu ( mieszając od czasu do czasu). Można dodać 2 łyżki wody, gdy owoce przywierały do garnka. Studzimy.
Przygotowujemy kruszonkę.
Wszystkie składniki mieszamy w misce, do momentu uzyskania kruszonki.
Wyrośnięte ciasto lekko mieszamy i w zależności od konsystencji dodajemy jeszcze trochę mąki – ciasto musi mieć konsystencję jak na pierogi.
Wałkujemy, przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. ½ godz. w ciepłe miejsce by urosło. Nakładamy wystudzony mus, kruszonkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy ok. 45min.
Pastę pistacjową lekko ubijamy ze śmietanką do uzyskania kremu.
Gotowe krótko studzimy, polewamy kremem pistacjowym i posypujemy pokruszonymi pistacjami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz