Ciasto drożdżowe z kremem pistacjowym

Ciasto drożdżowe to klasyk w najpyszniejszym wydaniu. Nie znam nikogo kto nie lubi ciasta drożdżowego. W moim rodzinnym domu, mama piekła najlepsze  drożdżowe i uwielbiałam kiedy w domu pachniało takim ciastem.
Dzisiaj mam dla Was propozycję na takie ciasto ale dodatkowo z kremem pistacjowym. Wierzcie mi skradnie Wasze serca i podniebienia. Krem pistacjowy kupuje gotowy w Biedronce i jest całkiem dobry. To co jest ważne w cieście drożdżowym to czas wyrabiania ( około 10 minut) i wyrastanie ( około 1 godz.)


Składniki

400 g  mąki pszennej,

3 dag drożdży

3/4  szklanki ciepłego mleka,

3 żółtka,

½ szklanki cukru,

100 g masła,

1 cukier waniliowy,

Słoiczek kremu pistacjowego,

1 jajko do smarowania,

Pistacje rozdrobnione do posypania,

1 tabliczka białej czekolady,

1/3 szklanki śmietanki 30 %

Wykonanie

Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru,  łyżkę mąki, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 30 minut).

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy  pozostały cukier, żółtka,  cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy wszystko razem około 5 min.W międzyczasie roztapiamy masło i studzimy. Dodajemy masło do ciasta i wyrabiamy 10 minut.

Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ( aż podwoi objętość).

Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy mąką i chwilę wyrabiamy, podsypując mąką jeśli jest rzadkie.
Następnie wałkujemy na średnią grubość  tak aby był prostokąt. Smarujemy ciasto kremem pistacjowym, zwijamy w rulon i przekrawamy  wzdłuż ( na długość)  na pół. Składamy dwa paski w warkocz.

Formę na keks  ( 30/12 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy zwinięte w warkocz ciasto.
Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia ( około 30 minut).

Jak ciasto podrośnie  smarujemy roztrzepanym jakiem i posypujemy rozdrobnionymi pistacjami.. Pieczemy w 180  stopniach 30- 40 minut.

Czekoladę roztapiamy w śmietance i polewamy ciasto.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.