Po weekendowych wypiekach zostało mi sporo masy kajmakowej, szkoda mi było więc ją wyrzucić (choć pewnie gdybym tak powiedziała to ktoś by się nią zajął :)). Zaczęłam więc przeglądać różne pomysły na jej wykorzystanie i tak natrafiłam na apetyczne i szybkie ciasteczka na Moich Wypiekach. Delikatnie tylko zmodyfikowałam przepis i zabrałam się więc do roboty.
Ciasteczka są przepyszne, słodkie, mocno karmelowe, z dużą ilością gorzkiej czekolady. Coś rewelacyjnego dla łasuchów.
Składniki:
100g masy kajmakowej
100g masła
150g mąki pszennej
50g cukru
80g posiekanej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Wykonanie:
Za pomocą miksera łączymy ze sobą masło (w temp. pokojowej), masę kajmakową i cukier. Gdy już zmieszają się na w miarę gładką masę, dodajemy powoli mąkę dalej miksując. Na koniec dodajemy aromat waniliowy i miksujemy ciasto do połączenia się składników. Posiekaną czekoladę wsypujemy do zmiksowanej masy i delikatnie mieszamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Z masy formujemy nieduże kule i układamy na blasze w odstępach, delikatnie spłaszczając każdą kulę.
Pieczemy ok 13-15 minut = ciasteczka trzeba obserwować, kiedy zaczną się rumienić wyłączamy piekarnik, wyciągamy ciasteczka i pozostawiamy do ostudzenia.
Świetne 🙂 Kajmak z czekoladą bardzo do mnie przemawiają 🙂