Mamy grudzień i jak co roku o tej porze myślimy już intensywnie o Świętach. Dookoła słychać już świąteczne melodie, w różnych miejscach ustawiają się stragany z choinkami no i zaczynamy planować świąteczne menu. Moja mama była najlepsza w planowaniu i rozkładaniu świątecznego menu. W rozkładzie jazdy na Święta, który zrobiłam na blogu wspominałam, że mama dzwoniła do mnie zaraz na początku grudnia i ustalałyśmy co robimy, jak dzielimy się potrawami itd… Święta u nas były zawsze pełne ludzi i pysznych potraw. Teraz, kiedy nie ma mamy, robimy takie planowanie z siostrą i moją córką. Siostra z Siostrzenicą przyjeżdża do nas z Przemyśla i tu w Warszawie będziemy spędzać Święta bo nie wyobrażamy sobie Świąt bez najbliższych. Mamy już wstępnie zaplanowane co będziemy piec, gotować ale tak naprawdę najważniejsze to być razem przy wigilijnym stole i wspólnie śpiewać kolędy.
Moja siostra piecze pyszne orzeszki i kocie oczka, moja córka pierniczki a ja mam dla was dzisiaj proste i szybkie do zrobienia ciasteczka cynamonowe. Są proste i szybkie do zrobienia, ozdabia się je płatkami migdałów i orzechami włoskimi. Zrobiłam je z mąki orkiszowej jasnej i dodałam do nich cukier kokosowy ale można je zrobić z mąki pszennej i dodać cukru trzcinowego lub zwykłego. Lubię smak i zapach cynamonu więc dodałam do nich i jak się piekły w domu zapachniało Świętami J
Składniki:
300 g mąki orkiszowej jasnej,
100 g cukru kokosowego,
200 g masła,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
Szczypta soli,
Łyżeczka cynamonu,
Płatki migdałów,
Orzechy włoskie,
Białko do smarowania ciasteczek
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem, cynamonem i solą, dodajemy masło i siekamy wszystko chwilę. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto. Owijamy je folią i dajemy do lodówki na około 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Stolnicę podsypujemy mąką, wałkujemy ciasto na około 0,5 cm grubości i wycinamy różne kształty. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy część ciasteczek płatkami migdałów a część orzechami. Pieczemy 10-15 minut.
Pysznie wyglądają :). I kolejny przepis dla mnie – prosty, mało składników, idealnie 🙂