Ciabattki

Ciabatta to włoski chleb robiony z mąki pszennej i drożdży. Po włosku ciabatta oznacza „kapeć” i tak trochę wygląda ten chleb, jest nie kształtne i trochę się rozlewa. Ciasto jest dość  wilgotne ale jak składa się go 4-5 razy to staje się sprężyste. U mnie dziś propozycja na ciabattki czyli mniejsze wersje chleba.

Są z wierzchu chrupiące a w środku wilgotne. Z masłem czosnkowym zrobiły na ostatnim grillu furorę.

Skład  – na 7-8  sztuk średniej wielkości
300 g mąki pszennej chlebowej typ 650,

1 szklanka wody,

3 g świeżych drożdży,

2 łyżki oliwy,

Płaska łyżeczka soli

 

Wykonanie

W misce przesiewamy mąkę, dodajemy wodę, sól, oliwę i pokruszone drożdże. Mieszamy wszystkie składniki do połączenia. Na koniec składamy ciasto, biorąc zwilżoną ręką jeden koniec ciasta nakładamy na wierz ciasta . Tak robimy 4-5 razy. Przykrywamy ścierką. Po pół godz składamy ciasto ponownie i tak robimy co pół godz. jeszcze 3 razy. Po tym czasie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 godz.

Ciasto będzie dość rzadkie ale sprężyste po składaniu.

Na blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia. Na blat wysypujemy trochę mąki, wykładamy wyrośnięte ciasto i szpatułką kroimy kawałki ciasta ( nie muszą być równe) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Powinno być z tej porcji 7-8 sztuk.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy około 20-25 minut do zrumienienia.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.