Ciabatta to włoski chleb robiony z mąki pszennej i drożdży. Po włosku ciabatta oznacza „kapeć” i tak trochę wygląda ten chleb, jest nie kształtne i trochę się rozlewa. Ciasto jest dość wilgotne ale jak składa się go 4-5 razy to staje się sprężyste. U mnie dziś propozycja na ciabattki czyli mniejsze wersje chleba.
Są z wierzchu chrupiące a w środku wilgotne. Z masłem czosnkowym zrobiły na ostatnim grillu furorę.
Skład – na 7-8 sztuk średniej wielkości
300 g mąki pszennej chlebowej typ 650,
1 szklanka wody,
3 g świeżych drożdży,
2 łyżki oliwy,
Płaska łyżeczka soli
Wykonanie
W misce przesiewamy mąkę, dodajemy wodę, sól, oliwę i pokruszone drożdże. Mieszamy wszystkie składniki do połączenia. Na koniec składamy ciasto, biorąc zwilżoną ręką jeden koniec ciasta nakładamy na wierz ciasta . Tak robimy 4-5 razy. Przykrywamy ścierką. Po pół godz składamy ciasto ponownie i tak robimy co pół godz. jeszcze 3 razy. Po tym czasie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 godz.
Ciasto będzie dość rzadkie ale sprężyste po składaniu.
Na blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia. Na blat wysypujemy trochę mąki, wykładamy wyrośnięte ciasto i szpatułką kroimy kawałki ciasta ( nie muszą być równe) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Powinno być z tej porcji 7-8 sztuk.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy około 20-25 minut do zrumienienia.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz