Chleb pszenny z ziołami

Prosty, aromatyczny, pachnący ziołami chleb pszenny.

Na temat domowego chleba napisałam już tyle, że wystarczyłoby na kilka wpisów. Najlepszy jest jeszcze ciepły, świeży zaraz po upieczeniu. Pieczenie takiego chleba to niepowtarzalny smak i zapach w domu – wywołuje niepohamowany apetyt na kromeczkę z masłem….

Moja Babcia piekła takie proste, polskie chleby w piecu chlebowym. Jak byłam na wakacjach u Babci to rano budził mnie taki właśnie cudowny zapach świeżo pieczonego chleba. Zaraz potem dostawałam go na śniadanie z domowym masłem i kubkiem świeżego mleka. To jest coś wspaniałego mieć takie wspomnienia.

Mój chleb jest prosty ale dodanie ziół i oliwy powoduje, że przypomina trochę chlebki włoskie, które też są proste i smakują wybornie. Lubimy takie domowe pieczywo.

DSC_0524

Składniki

Zaczyn:

20 dag mąki pszennej

7dag drożdży świeżych

300 ml ciepłej ( nie gorącej) wody,

Szczypta soli

Ciasto:

50 dag mąki pszennej

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy,

Zioła suszone: tymianek, oregano, bazylia – w sumie 1 ½ łyżeczki,

 Wykonanie:

Mieszamy składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie i lekkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1  godzinę w ciepłe miejsce.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn, sól, oliwę i wyrabiamy ciasto (można dodać trochę mąki jeśli ciasto jest za rzadkie lub wodę jeśli ciasto jest za gęste), na koniec dodajemy zioła i wyrabiamy delikatnie.

Formujemy okrągły chleb,  układamy na blasze i odstawiamy na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 40/50 minut

 DSC_0522 DSC_0509

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. joanna
    19 września
    Odpowiedz

    Właśnie upiekłam ten chleb, polecam wszystkim, piekłam tylko 35 min, bo mój piekarnik już tak ma że szybciej piecze, chlebek wyszedł chrupiący i sprężysty, to mój pierwszy chleb, jestem mega zadowolona, jak go naciskam i puszczam to wraca do swojej wysokości, nie mogę się nacieszyć że tak mi się udał, zajadam z pasztetem, pychaaaaaaa.

  2. Brenia
    22 września
    Odpowiedz

    🙂 cieszę się,że chlebek wyszedł i smakował. Zapraszam po inne przepisy na chleb 🙂 Pozdrawiam!

  3. Kat
    29 marca
    Odpowiedz

    Hej chciałabym zastąpić drożdze naturalnym zakwasem, ile nalezy dać zakwasu do tego chleba?

  4. Brenia
    29 marca
    Odpowiedz

    Jakieś 250 g zakwasu wystarczy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.