Prosty, aromatyczny, pachnący ziołami chleb pszenny.
Na temat domowego chleba napisałam już tyle, że wystarczyłoby na kilka wpisów. Najlepszy jest jeszcze ciepły, świeży zaraz po upieczeniu. Pieczenie takiego chleba to niepowtarzalny smak i zapach w domu – wywołuje niepohamowany apetyt na kromeczkę z masłem….
Moja Babcia piekła takie proste, polskie chleby w piecu chlebowym. Jak byłam na wakacjach u Babci to rano budził mnie taki właśnie cudowny zapach świeżo pieczonego chleba. Zaraz potem dostawałam go na śniadanie z domowym masłem i kubkiem świeżego mleka. To jest coś wspaniałego mieć takie wspomnienia.
Mój chleb jest prosty ale dodanie ziół i oliwy powoduje, że przypomina trochę chlebki włoskie, które też są proste i smakują wybornie. Lubimy takie domowe pieczywo.
Składniki
Zaczyn:
20 dag mąki pszennej
7dag drożdży świeżych
300 ml ciepłej ( nie gorącej) wody,
Szczypta soli
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy,
Zioła suszone: tymianek, oregano, bazylia – w sumie 1 ½ łyżeczki,
Wykonanie:
Mieszamy składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie i lekkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn, sól, oliwę i wyrabiamy ciasto (można dodać trochę mąki jeśli ciasto jest za rzadkie lub wodę jeśli ciasto jest za gęste), na koniec dodajemy zioła i wyrabiamy delikatnie.
Formujemy okrągły chleb, układamy na blasze i odstawiamy na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 40/50 minut
ale pysznie wygląda:)
Właśnie upiekłam ten chleb, polecam wszystkim, piekłam tylko 35 min, bo mój piekarnik już tak ma że szybciej piecze, chlebek wyszedł chrupiący i sprężysty, to mój pierwszy chleb, jestem mega zadowolona, jak go naciskam i puszczam to wraca do swojej wysokości, nie mogę się nacieszyć że tak mi się udał, zajadam z pasztetem, pychaaaaaaa.
🙂 cieszę się,że chlebek wyszedł i smakował. Zapraszam po inne przepisy na chleb 🙂 Pozdrawiam!
Hej chciałabym zastąpić drożdze naturalnym zakwasem, ile nalezy dać zakwasu do tego chleba?
Jakieś 250 g zakwasu wystarczy