Już kiedyś Wam pisałam, że kupiłam sobie fajną książkę (Gruziński smak) o kuchni gruzińskiej i obiecałam Wam ciekawe przepisy i dania z tej kuchni.
Książką jestem zafascynowana bo są tam wspaniałe opowieści o Gruzji, jej klimatach, smakach, potrawach i fantastycznych ludziach.
Dzisiaj przepis na chaczapuri czyli chleb z serem a w dosłownym tłumaczeniu chleb z twarogiem. Przeczytałam, że jest to jedna z najwspanialszych potraw Gruzji, i ważna dla gruzińskiej kuchni tak jak pizza dla Włochów. Jest zresztą trochę podobna do pizzy, czyli nie wymaga zbyt wielu składników- podstawą są tak naprawdę mąka pszenna i sery. Wyczytałam w tej książce, że w Gruzji każda gospodyni ma swoją własną recepturę i sposób wykonania chaczapuri i dlatego w każdym domu smakuje inaczej.
Przepis na oryginalne gruzińskie chaczapuri można dość krótko i prosto określić – trzeba wziąć dużo dobrego sera i ciasto drożdżowe.
Moja wersja to chaczapuri adżarskie, które spodobało mi się ze względu na kształt (łódki) i dodane jajko. Mam nadzieję, że skorzystacie z moich inspiracji kuchnią gruzińską.
Składniki na ciasto 2 duże sztuki:
300g mąki pszennej,
szczypta soli,
szczypta cukru,
4 dkg drożdży,
¾ szklanki ciepłej wody,
3 łyżki kefiru,
2 łyżki oliwy,
Ser mozarella- około 100 g,
Ser kozi – około 100 g
2 jajka,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy rozczyn: w ½ szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i łyżeczką cukru. Do naczynia wsypujemy mąkę, sól, oliwę, kefir, rozczyn drożdżowy, resztą ciepłej wody i wyrabiamy ciasto ręcznie około 5 min – ciasto musi być gładkie i elastyczne. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – około 40 – 50 minut.
Jak ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę, podsypujemy mąką, tyle, aby ciasto się wyrabiało i było elastyczne – wyrabiamy 5-8 minut.
Ciasto dzielimy na dwie porcje, rozwałkowujemy i formujemy z każdej łódki średniej wielkości – dwie przeciwległe krawędzie zawijamy do środka tworząc z nich „burty”, następnie zlepiamy je ze sobą w pobliżu „ dzioba” i „ rufy”. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia około 10 minut. Następnie na każdą porcję dajemy do środka pokruszone sery – kozi i mozarella.
Piekarnik nagrzewamy do 50 stopni a następnie jak włożymy placki do piekarnika, to zwiększamy do temperatury 210 stopni i pieczemy około 20 minut. Placki powinny się lekko zrumienić. Wyjmujemy placki i do każdego wybijamy po jajku i pieczemy jeszcze około 5 minut – aż białko się zetnie ale nie upiecze na twardo – powinno być lejące.
Podajemy gorące.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz